Monday, May 30, 2011

Benda yng budak2 akan tak merase lgi dah PART 1

Bnyk benda yng kita bwat waktu kita kecik2 dulu
pling bez bila tiba bab mengusha awek....ops....
bermain permainan kampung....

Antara prmainan kampung yng aye pernah tahu ialah..:
first skali

KONDA KONDI


Cara bermain dia...mcm nih hah...
First skali dptkan kayu yng pnjng dan pendek
Yng pnjng digunakan utk ketuk kpala orng....hahaha...
bukan2...jngn pulak kome ikot..kalau nak tau cara main dia...carilah sndri kat tenet...
hehe...Skema..

GADUH KING_KU






Mase aye kecik2 dulu, prmainan gaduh2 spider sgtlah popular...
Masa tu abang sedare aye yng mngjak....masuk hutanlah(pdhal semak je)cari bwah daun pandan, bwah dauh sireh,daun kelapa....
Bila jumpa...apa lagi fightkanlah dua2...Bez wa habaq kat ang!
Masa cri spider jgn cari "jebon"...
Menatang apa plak tue? Sama gak cam spider kingku tpi species pondan...tak bleh berlaga...haha..tpi the truth is tak elok kita laga2 binatang nih...DOSA


TUJU KASUT






Prmainan cam best nih memerlukan dua team utk brmain...
Satu team (team A) kena berdiri dekat slipar yng ditegakkan "piramid kasut"
tak phm ape bendenya piramid kasut?, tanyalah tok kome...atau guna jln mudah (tenet)
ok...satu lgi team (team B).. berdiri lbih kurang 3 meter dri piramid tdi...

At first, bagi team B ...korng dah dibekalkan satu kasut...
tujuannya?..kalau dah nama tuju...kome gunalah kasut tu utk tuju kepala kawan kome!
Konfem menang besar...hahaa...
Tak caye? SuKa ati...

KAD TEPUK


Hehe...permainan nih yng mmbuatkan aye cukup rase bebal....
Aye mmng tak pndai nak membalikkan kad2 terup..so setiap kali buat mesti bengkak jari...
Permainan mudah...kome hanya perlu membalikkan kad2 yng disusun meningkat dengan cara menepuk
menggunakan dua telapak tngn kome...(tngok lah gmbar kat atas nih)
so lgi bnyk kome dpt balikkan komelah juara....>.< Nostalgia betul...


AKAN BERSAMBUNG


   

5 comments:

  1. haha , best , nanti i nak copy paste boleh ?

    ReplyDelete
  2. hey konda kondi pun kita ta pernah main la

    ReplyDelete
  3. konda kondi kita pernah main skali tpi tak jdi sbb tak reti peraturan dye..hahaah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...