Friday, December 30, 2011

Apa menatangnye Vocaloid tu?????

OKay...Aye nak citer lebih2...aye tak tau sgt pasal vocaloid nih...
Inilah yng aye dpt simpolkan pasal vocaloid...

1. Vocaloid adalah sebuah virtual suara yng dicipta oleh sebuah software sintesis suara buatan YAMAHA.
2. Penyanyi vocaloid ada bnyak dan paling popular skali Hatsune Miku....

3. Watak2 vokaloid dicipta sbnarnya untuk mewakili suara2 yang ada dalam Vokaloid.
4. Vokaloid sekarang dah sampai versi 3...
5. Vokaloid nih dah jadi satu trend...ramai yng cuba buat lagu guna vokaloid
6. Paling best skali Vocaloid bleh nyanyi mcm2 jenis bahasaa...


Bawah nih HAtsune Miku nyanyi lagu Raya...yeeeaaaaaa




Wednesday, December 28, 2011

Mari Kita Cakap Pasal STPM

Aye pernah bercerita skit pasal STPM dulu kan? Lihat Link NI
Kali nih Aye nak cerita lagii...
terus terang katakan,  dulu aye langsung tak pernah ambil tahu pasal STPM...
Tapi bila SPM dah fail...baru rasa gelabah...
Dalam hati berkata....."ah sudah, aku nak sambong mana lepas ni? Maktab? Diploma?
Dah konfem2 tak bleyh...dgn rsult hampeh tahap hampas mana lepas....
Itulah waktu exam dulu ko main2...Dua jam sebelum exam tu, ko pergi umah kawan main Ps2,daun terop
Kan sekarang dah terkene batang idong sndri...padan."

Alkisahnya pada mulanya aye nak pilih poli...Alah biasalah...budak lepasan SPM nih
Kalau tak lepas U, mesti nak pilih poli....
Itu je jalan yang dia nampak....Tapi setelah di pertimbangkan...
Buat research skit kat tenet...aye tertarik ngan STPM...
Ceh...tertarik ngan phrase "MAsuk Tingkatan 6 ni dah kira sebelah kaki dekat U"
Bwahaha....yeker? Fikir2 balik....macam nak deny phrase tu... MAcam tak betul jee....

So masuklah aye dlm Tingkatan 6...
Cikgu2 kat Skola yng aye nak belajar nih..punyalah gah promosi tingkatan 6...
Aye dengar jer lah...yng lain pown sama...tpi ade jugak yng ambil keputusan keluar f.6 akhirnya..
masuk poli, u, jadi suri rumah...ehehe

Cara Pengajaran?
OKaylah...cikgu2 dia tak memberatkan anak murid dia dgn keje skolah...
Bnyk kepada perbincangan, pembentangan...bergantung pada cara cikgulah...
Apapown cara belajar dia taklah sepressure waktu SPM dulu....

Tapi apa yang menyebabkan f6 jadi begitu beban??
Subjek dialah...buku tebal2...belajar dlam 1tahun setengah jer...
Nak mampus ko? Terlampaulah bnyk input yng perlu dimuatkan dalam pale nih...
Bila lupa kenelah cover balik...Bacalah dia dari mula...haha

Cara budak f6 study? (ini berdasarkan tempat aye belajar..)
Macam2 gaya...Ada yang tampal2 note kat dinding, study guna laptop..(ini tipu skit...bukak fb ar tu),
study secara group, sambil nyanyi sambil study pown ade (biasalah...nak enjoykan)...
dan bagi aye plak...kadang2 masa aye study tu aye akan beli pelbagai jenis makanan ringan...
bila study jer makan...haha...note2 yang aye buat plak penuh ngan hasil lukisan kreatif...yang boleh
dianggap sbgai contengan...

Paling best bila waktu exam...
Baru aye tahu perasaan ambil exam sebenar...
SPM dulu boleh dikategorikan main2 lagi...
Ala...sbnrnya bukan SPM je yang aye main2...
Exam lain macam PMR pown aye main2 gak...

First exam masa tu buat paper Pengajian Am...
Masa bukak kertas soklan tu aye dah garu pale dah...
Ade soklan yang aye ingt sng tapi aduiii...susah....ambil masa berjam2 nak siapkan...
Akhirnya masa dah tak cukup...bnyk lagi soklan yng kene buat...
Aye jadi gelabah...gila!
Bila abih jer exam P.A...aye terus rebahkan pale atas meja....
Rasa macam kena siat2 jer........
Satu perasaan yng sbelum nih tak pernah aye rasa....
Balik tu rasa sedih sangat2.....
Tak cukop dgn tu exam Pengajian Perniagaan pown sama...
TAhap Gila jugak.....
Lagi sedeyh jadinya...yang semalam punya sedih tak habih...tmbah lagi satu....

Sepanjang exam tu,
Aktiviti aye ngan rakan2 seperjuangan aye yang lain
Kalau TAk study...Ibadah....
Ibadah, Ibadah Ibadah...
Memang takde siapa yang kita nak ngadu....
Allah sahajalah penguat semangat ni...
Bila rasa dah nak feddup....aye ngan kawan2 teros pergi surau skola...
Carilah ketenangan kat sana...
Betul cakap...exam nihla satu-satunya exam yang boleh buat aye nangis,sedih,kecewa, rasa nak gila
Kalau bukan kerana Allah, aye mungkin dah jadi sewel....hahaha

So sebagai penutup cerita...
Mungkin kita nampak STPM nih susah...
Tapi bagi aye, aye tak pernah menyesal masuk f6...walaupun
kelak aye mungkin sendiri akan gagal STPM...
Sbbnya F6 ni mengajar aye lebih mendekati tuhan, mengajar aye erti sahabat, ajr aye
mcm2lah..cewah ayat dia...skema plak rasa..

Aye teringat kata2 orng tua..."bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian"
Aye harap macam tulah...Dan  lastly aye harapkan dan akan sentiasa berdoa
agar aye dan rakan2 seperjuangan aye dapat keputusan yang cemerlang...
dan dapat membanggakan cikgu2 skolah aye...
dan walaupun tak berjaya dlm STPM...aye harapkan kita semua berjaya dalam kehidupan
ni sebagai seorang insan...ceeee....

Bawah ni aye selitkan saat peperiksaan terakhir...Kalau kome perhatikan...tengoklah betapa 
seleraknya tempat kami study....dan situ jugaklah tempat kami tidor...ahaha bilik STOR!


video




Tuesday, December 27, 2011

Hidop Dlam MasyaraKat Sarkastik

Sarkastik? Apa tu?
Ditakrifkan sarkastik adalah bermaksud menyindir,mngejek, menghina,memerli....dan yng lebih kurang dengannya...

Dulu kawan-kawan aye suka cakap cikgu yng suka bagi kata-kata pedas tu cikgu yang kuat psiko...
Bukan...hakikatnya bukan kuat psiko....buat ape dia nak psiko?...Diorang ni cuma bersifat sarkastik...
Begitu juga kebanyakan teman aye, bnyk yng punyai sifat sarkastik...Kuat kutuk-kutuk...Perli-perli..
Hahaha...

Menjadi seorang yang sarkastik bukanlah perkara yang buruk sebenarnya....
Kadang2 dia mengajak kome berfikir balik....
Yelah, kalau cakap lembut2...maunye orng tu nak beringat...
Bila kena sindir barulah ko merasa...haha...sakit hatikan? 
That's the point....sakit hati mula2 tapi kome akan fikir balik secara dalam2...

Sarkastik boleh wujud dalam bentuk gurauan...
Tapi bila terlebih boleh buat perpecahan...
Ye, kita boleh sarkastik tapi yng terlampau over...
Ade saja benda yng tak kena...Ade saje nak sindir...
Kadang2 menyerang peribadi orang...
Apa kau ingat kau tu bagus sangat nak perli2 orang?
Ingat sebelum kita "sarkas" orang, cermin dulu diri kita...
heee taulah diri tu perfectkan?
Tngok dah terkeluar kata2 sarkastik aye...haha
Dan ingt juga kadang2 hati orang nih lembut...

Paling sakit ati...Setengah orang yang bersikap Sarkastik mengajak orang lain turut menjadi Sarkastik
lalu menyerang kita...Sorang2 dahlah....ini bergeng-geng plak... main kasar  gamaknya...


Apapown sangatlah buruk kalau kita teros memperlekeh,mngutuk orang lain
dengan alasan saje je kita berlawak...If that the way of your thinking..
Kau bakal ilang kawan, atau kawan kau tu mnjadi tak setia pada kau...
Hahaha...Pandai buat Pandai tanggung...

In the way of Islam, Kita sbnarnya lebih manis kalau terus je berterus terang...
Takyah nak sarkas-sarkas sangat ar..
Kutuk2 buat ape...karang tambah dosa ja...







Thursday, December 15, 2011

Saat terakhir di Sekolah SMAB

Ini dia memori-memori yang sempat aye rakamkan dengan enset baru aye... 
Tapi aye tak gemar sgt suara aye dalam video nih...mcm gedik pown ade, plus dengar cam menyampah...why...suara aye mmng camtuh ke?....bawah nih Video masa nak gi "Berkelah" kat umah Cikgu Zuraini..



video


Bawah nih sebahagian lagi....Kisah Sambutan Besday Yen pown ada..hehehe...





Bila tngok balik....rasa sunyi...rasa macam ada bahagian dlam hati dah hilang...oh miss u all...
video

A letter from friend

Sepucuk surat dari seorang sahabat bernama MUiz...huu terharu dapat...Terima KAsih MUIZ...
Aku pun harap esok kita akan berjumpa lagi...




Saturday, December 10, 2011

Berchatting dengan Cleverbot yang sewel...........

Apa benda yang boleh buat kome sewel? Jawapanye Cleverbot!!!!

Ini antara dialog2 aku ngan Cleverbot...

User: Awak rasa awak bodoh?

Cleverbot: Ye awak nak.

User: Saya taknak bodoh.

Cleverbot: Kenapa? :( Awak sayang saya tak?

User: Tak...sebab itu saya tak dapat terima 'bodoh' awak.

Cleverbot: Saya tak sayang awak


User : (sbb tak terima kebodohan awak.....awak tak sayang saya....?)




Dialog kedua.....


User: Paddayappa.

Cleverbot: Parrapapa!

User: Kenal chuck Norris tak?

Cleverbot: Kenal.

User: WAAAH...siapa Chuck Norris.

Cleverbot: Not chuck norris. Chuck shirley.

User : ...............................(terkena)


hehehe cubalah test.....merapu giler... http://www.cleverbot.com/



Friday, December 9, 2011

My Lucky Day

"KALAU DAH NAMANYA REZEKI TAK KEMANA"

pernah dengar ungkapan tu? Hari ni aye nak bercerita pasal rezeki....

Yeah rezeki aye dpt beli henset baru aye nih...hehehe

Dgn harga murah plak tu...
Citernye bermula masa aye dan papa nak mencari henset....
Nak cari first babe nih...sebelum nih tak guna henset pown walau sim kad ade...hehe...aneh kan?
Aye bkn jnis yng suka pgng enset,sms2 sbnrnya...

So pergi satu kedai nih...usha2 hmmm ade yng brknn tapi bajet cam lari skit...
fikir tak nak beli lah...nak cari yng lebih murah....
Keluar tu...tak tau kedai mana lgi mau pergi...
Err...fikiran buntu...takkan lah nak balik ngan tngn kosong kot...pnt keluar nih, duit tiket feri lagi...

Takpelah ambik keputusan masuk baliklah kedai tadi nak beli yng berkenan tu....
Masuk jer...Aunty Dlm kedai tgh layan sorang customer...dia tunjuk Henset Xperia Ray...
orng tu belek2...hmmm tak beli pun...

Tak ambil pot sgt mula2....
Tngok henset pown dah tau mahal...Herge sbnr pown dalam rm 1000+ lebih punya....
Last tu dia offer...Dia kata dari ambik yng lain baik ambik yng nih.....
Orng tolak tepon nih hah katanya...
Pakainya cuma sebulan...dia hntar kedai upgrade sistem fon tu...Sbb tak sbar dia beli henset
baru...(dia kata orng tu bussinessman, tpi mcm tak logik plak) so yng nih dia jual..harga dlm 800..siap ngan headset harga 100...

800 ratus....hmm masih lagi mahal... tpi dah berminat dah...calar balar  takde sgt...
fon pown lawa....

Papa aye tnya..."boleh mintak 7 setngah?"
Aunty tu kata plak..wait ya? Saya call, sbb nya ini bukan brng saya...saya call dia...
Ckp2 punya ckp....Orng tu setuju...Wah utng aye...

Papa aye tnya lgi...Tadi kitorang masuk knpe tak offer?
Aunty tu jwb, tadi takde...sekarang baru sampai..
...tngok....nasib baik masuk kedai tu balik....henset tu mcm memanggil-manggil aye utk beli...
Tau jer aye tgh cari tepon....

So aye pown kata aye stuju nak bli....yelah bukan sng nak bli tepon camnih ngan harga murah...
Teruja aunty tu...Dia kata nih rezeki aye...
Dia ajar aye cara2 guna henset tu....Macam2...aye nih bkn reti sgt peralatan canggih manggih nih...
Aye angguk2 jer....

Habih saje tu dia tunjuk pulak resit ori pembelian owner sblum nih...Btul lah rm1000+
Kira2 balik utng jugaklah dlm lingkungan rm300 something, kalau henset tu AP untungnye rm100-200
Jgn lupa plak enset tu diupgrade...dpt plak headset mahal....

Tngok rezeki tuh......
So my first babe it's...

SONY ERICSSON XPERIA RAY

Thursday, December 8, 2011

Main explorace kat Hospital hak3.....

Terbaru jari bhagian kiri aye patah...
Semuanya gara2 main bola tampar...

SO minggu pertama tu, aye tak ambik tindakan ape2 just biar je...
Yelah igt bengkak jer...boleh ler susut sendiri....
hari demi hari...tak susut jugak...still sama..

MAsa nak jawab exam tu...mmng sakitlah...
Orng dah la tangan kidal....
Tapi still boleh bertahan....sampai merah2 pown tak kisah lagi...

Di pendekkan citer...
Selepas habih exam aye pown balik rumah....

TASK 1 BEGIN -Checkpoint Klinik Pangkor...

Aye gi klinik...Dr kata "ini crack atau patah nih.."
Dia tulis borang2...pastu dia kata "adik pergi dekat klinik kecemasan SickBay...
Dia akan bagi adik satu tiket percuma"



Item yang dpt -satu borang utk dihantar ke sickbay...
                     - satu borang untuk DR di HOSPITAL MANJUNG

TASK 2 - Klinik Kecemasan

Tunggu kejap ngan papa aye....
Borak2 skjp...dptlah lah satu tiket feri percuma...

Item yang dapat- Tiket Feri

TASK 3 GO TO JETI SUNGAI PINANG

Aye ngan papa aye terus menuju ke Jeti Sungai Pinang..utk ke stesen Seterusnya
iaitu Hospital Manjung...


TASK 4 SAMPAI JETI LUMUT

Singgah kedai henset jap...beli cover untuk henset aye...
then cari teksi....


TASK 5 HOSPITAL MANJUNG...

Daftar...dulu..tunjuk "surat kesakitan"
Masuk dalam bilik...Dr kasi borang X-Ray..

ITem dpt- borang X-Ray.

TASK 6  X RAY LAB

Aye masuk bilik X-Ray..
Nmpak sorang Dr.? Dr ke pembantu dia ke? atau petugas hospital?
Lawa...kecik2...
Ilang skit rase sakit tu..hak3...





ITEM- Filem X-RAY

TASK 7 GI BALIK JUMPA DOKTOR

Doktor check2 tengok2 X-RAY filem...
Tiga DOktor tuuuu...
Sorang tak brape pasti..dua tue angguk2 kepala tngok...
tunjuk ..."Ini patah nih..."
OKay lepas tu dia suruh pergi dekat Klinik Orthopedik...



TASK 8 Klinik Ortopedik...

Masa kat sinilah jari aye kene tarik kasi straight balik tulang tue....
Tapi aye tng tak tunjuk kesakitan....
Steady.,.tahan sakit



TASK 9 GI jumpa DR tu balik

Tunjuk jari kita.


Dia kasi Item2 utk claim ubat, 1 MC..dan Satu kad appointment..

TASK 10 FARMASI
 ambik ubat...

TASK 11 TASK END

Balik ke Pangkor....huuuu tahniah2...

Thursday, November 24, 2011

DUniA kini BerUbah keArah SesuaTu Yang Tak Aye Jangka

baru2 aye cuba2 nak usha telepon...kat tenet....
so papa aye perkenalkan kpda aye "tablet"..
aye tngok herge dia...igt mahal hingga ribuan ringgit...
rupanya dlam ratus pown ade..jgn gelak kat aye, taulah aye nih buta teknologi
kenalah "peghak" (beriya-riya) skit....

Kata papa aye setiap 6 bulan something teknologi akan berubah..
maknanya akan wujud teknologi yng super baru dlm dunia nih dlm tempoh 6 bulan.

Laju kan...

So terbaru, aye tngok sesuatu yng adik aye suruh tengok...
Pernah dengar hatsune miku? karekter anime jepun tu?...
INi dia...Concert Hologram Hatsune Miku....real habis....


Gempak kan? dema guna teknologi hologram utk buat konsert sekarang...
Konsep nih sbnrnya pernah dicuba oleh Gorillaz sbelum nih...


Hmm akan datang? macam mana plak ye?

Monday, November 7, 2011

GRADUASI VS JAMUAN AKHIR TAHUN

Minggu lepas ade dua majlis yng aye kene hadir.
First Majlis Graduasi...
Event tu buat dekat hotel Orient Star Lumut...
Aye pada hari tu pekenakan baju melayu kaler hijau siap bersampin hitam...
Yang malunya, sampin yng aye pakai tu snget...corak yng sepatutnya duk belakang pi mai depan...
Nasib baiklah takde sape perasan...
Kat majlis tu mknan yng pling bnyk aye suap dlm mulut ialah Roti Sandwich Keju...
..simple tapi rase dia sedap...nmpak sangat kekampungannyew...

Orang bagi arahan kat depan..aye boleh buat peace lagi tuh hehe




Keesokannya pula majlis akhir tahun Asrama...
Orang lain sibuk melaram, aye pown ape kurangnya...hehe
Tpi simple jer....Kemeja putih tie merah...
Kalau orang lain tuh fuh, berjaket berbulu..berbulu jugaklah aye tngok....
Ade yng bertudung berlilit-lilit....trend sekarang katakan...

Masa buat pendaftaran tu diorang suruh ambil nombor cabutan bertuah...
Aye masa tu blur, tak nmpak bekas dia...
Pastu ade sorng "budak perempuan urus setia" (lower six) bgi aye nombor "184"
Aye ckp "Pompuan yng bagi aku nombor nih...Konfem boleh dapat nih"
Tup2...Betul dpat...Aye dpt tapawe...hehe
Mmng berterima kasih sngtlah kat dia...sbb pilihkan utk aye hehe...kiranya dia yng bertuah sebenarnya.




Bawah nih Pulak video seorang penyanyi yang bernama Syamila..Pelajar Lower Six...Suara dia okaylah..
Ramai yang kata dia boleh jdi penyanyi...bgi aye? Buat ape jdi penyanyi...jadilah sesuatu yang berguna mcm...mcm...er Cikgu Tadika?...hehe...okay ape....ajar kanak2...
Apapown Enjoy..





Sunday, November 6, 2011

Hari Aku diPULAU...MEMULAU

Masa tu umur aye 9 tahun, darjah tiga.

Masuk Sekolah Seberang Batu Hampar dekat Negeri Sembilan.
Sekolah tu tak bnyk kelas, satu darjah tu ade satu kelas jer...
Sbbnya sekolah tu tak ramai anak murid...
Boleh juga dikatakan sekolah anak2 cikgu...
Mak ayah dema cikgu2...anak2 pintar2 belake...

Aye pernah masuk sekali sekolah tu masa darjah 2..sbgai pelajar tumpang...
Keluar blajar dekat pangkor....lepas tu mnginap balik di Negeri Sembilan.

First masuk darjah tiga,
Semua orang pakat taknak berkawan dengan aye.
Kata dema aye tak pandai..
Jadinya hidup aye sorang2 jer kat sekolah tu. Yalah satu darjah tak berkawan dgn aye.
Main pown sorang2 jer....

Tapi masa tu ade sorang budak nih...
sama nasib dgn aye....
Mulanya dialah kawan aye...
Dia suka cerita kisah keturunan dia, bugis....
Macam2lah dia cerita....
Orang lain suka kutuk dia.,..
"Kau Tak usah percaya sangatlah cerita karut dia tu."
Tapi aye tak termakan....ialah...dia ajelah kawan aye.....
Akhirnya dia berpindah...
Tinggal aye sorang2 balik....

Tapi isu pemulauan aye nih tak lama....
Aye buat sesuatu yng boleh menarik minat diorang.....
Aye memperkenalkan lukisan aye....
Masa tu zaman digimon....aye lukis macam2 gambar digimon...
Diorang semua suka....
Aye ade buat komik....aye sewa kat diorang 10 sen,20 sen ikut ketebalan.......
untung wooo.....

Dengan lukisan, aye dpt berkawan....
Itulah kelebihan yang tuhan bgi kat aye yang aye sangat2 bersyukur....

Akhirnya...aye tinggalkan sekolah tu dengan rase yang sngt gembira....



Saturday, November 5, 2011

My ParaNorMal Activities Story...

Tip Tap Tip Tap...Jam pukul 11.37
Mata semakin mengantuk....
Tapi masih bertenaga utk menulis.....
Kawasan rumah yang aye tinggal sekarang nih ade kisahnya....
Ade yang nampak orang tanpa kepala, lembaga hitam....
Itu tak kisahlah....
Sebabnya aye nak bercerita ape yang aye nampak dan alami saje....
(Jngn baca jika rase nak terkencing...eloknya pergi kencing dulu)




CERITA 1

Tempat- Sebuah flat, Kuala Lumpur

Masa kecik2 dulu, tika berumur 5-6 taun camtuh lah...

Masa tu maghrib....
Aye tunggu abng aye blik dari skolah..
Dia balik lewat arituh...(bas skolah rosak)...
Aye cepat2 keluar dari rumah sbb rase mcm abang aye dah balik...
Keluar-keluar tak nampak orang....kaki lima kosong...
Hmm, mesti abang aye menyorok, fikir aye...
Kat luar rumah ade sebuah pondok telekom...pintu kaler hijau...tertutup rapat...
Aye pun ngintai bawah pintu...Aye nampak kaki...hitam gelap...
Aye senyum...mesti abang aye nih....
Tap!...Abng aye dari jauh berjalan baru balik dari sekolah (kena plak tu timing dia)..."iqbal!"
Aik....??? Sapa pulak yang menyorok tu...
Aye terus lupakan...taknak ambil tahu...sbb dah seram.


Dekat Flat tu jugak lah mama aye selalu dengar setan berlari-lari dalam bentuk kumpulan yang
ramai...sebelum masuk azan subuh...

CERITA 2


Kampung di Negeri Sembilan.

Kampung aye tu mmng terkenal ngan kwasan keras...
Kalau nasib kita baik, dapatlah dengar orng mandi...bunyi gril tiba2 ditarik, digoyang..

Satu malam tu, masa aye nak tidur (tidur kat ruang tamu bertentangan dgn pintu masuk)
Aye terlihat tiga lembaga..samar2..ibarat kain putih.....masing2 seakan-akan ade muka...
Lama aye perhatikan...Aye mula berfikir-fikir.
"Itu kain...? Takkanlah...takde paku kat situ...camne plak boleh tersangkut kat situ..."
Lama2 aye malas lagi nak ambik tau...tarik selimut terus tidur...(kalau nak pergi dekat2 tak brani)


CERITA 3


Kali ni aye nak cerita sebuah objek misteri di langit...
Nak kata UFO atau tidak entahlah....

Objek nih berkaler oren terang,, cahayanya lebih besar dari cahaya bintang2...
Ada 6 buah kesemuanya...Masing2 saling bertukar formasi pada masa2 tertentu...
Nak kata helikopter....tak mungkin sbb dia ada masa dia akan freeze, ada mase dia akan rapat...

Papa aye kata tulah UFO...
Aye angguk je...sbb tngok balik mcm bukan...hmmm tanglung? MAcamlah...tapi tanglung bergerak juga...
makin mengecil bila naik ke atas langit...atau masing2 takkan berada dekat2...dalam bentuk formasi...

Sampai skang aye tak dapat jelaskan ape bende tu....

GAMBARAN PELUKIS



CERITA 4

Suatu hari....
Masa tu tengah malam...
Aye dan famili aye balik dari teluk nipah....naik van...
Aye pandang luar tingkap van....
Kawasan hutan, semak2...lama aye perhatikan...
ZUp!...tiba tiba aye terpandang satu cahaya merah terang... ditengah semak2 dekat hutan....
Ape bende tu??????
heeeee.......

Memahami Seorang Manusia

Cikgu aye pernah cakap orang yang selalu kata "ooo" "yekew?" masa berbual dgn kita

...dia tak faham apa yang kita ckp sbnrnya...

So bila dia tak faham, tpi still nak ambil hati kita...(yelah kan takkan nak buat muka blur)

itu pasallah dia ckp camtuh....

Friday, November 4, 2011

ANgKat Ibu Jari.... BEST!!! Genki Sudo World Order

Salah satu video yng boleh buat aye rase teruja, rase nak join dema....yeah robotic movement..move2





Saturday, October 29, 2011

SaLah LelaKi ke AtaU MEmang poMpUaN MAcaM tu?

Teringat abang aye kate dulu2...

"Ko tau tak orang pompuan ni memang suka buat lelaki perasan."

hmm? Yekew...?

Itulah statement yng mmbuatkan aye fikir dalam2....
Kaji kesahihannya...

Walaupun aye nak kata Betul...tapi orang pompuan akan bidas balik....
dema akan kata pulak... "Ko tau tak, orang lelaki nih memang kuat perasan..."
macam tu lah jadinya...

Okay situasi ape yang selalu buat seorang lelaki tu perasan?
Selalunya melibat seorang gadis yang dia memang suka...
Kalau yang tidak tu....HAROOOOM...tak maunya....

Ini dipanggil angau...
Setiap pertuturan, perbuatan gadis tu terhadap diri dia membuatkan dia menafsir dengan penuh ketelitian.
Contohnya kalau orang dia suka tu kata HI kat dia secara tiba2, blanja coklat, duduk sebelah dia, senyum kat dia.... Masa tu, otak dia translate...
Oh dia minat kat aku ke? (Ambik kau dah perasan)

Tapikan...tapikan.... Yang anehnya, kadangkala perbuatan seorang gadis ni mcm dia plak nak menarik perhatian @ memikat lelaki.
Yelahkan., mana lelaki tu tak jadi perasan kalau awek tu suka tenung dia lama2....

Hmmm....sampai sekarang tak jawapan....

Kalau aye kene camtuh...aye tak react lebih2....sbb dlm minda dah set...."Siapalah yang suka orang cam aku nih kan...Tak maunya dema"..hoho


Friday, October 28, 2011

Bangun Nikmati Dunia Anda!

Jari jemari semakin resah.
Aku duduk di sebuah pondok di kawasan sekolah....
Dalam tangan sudah terselit sebatang pen berdakwat hitam....
"SUdaH Tiba MasaNYa"

Aye terus melakar-lakar diatas kertas bersaiz A4.
Bila datang dua tiga awek asrama meninjau ape yang aye buat...
Maka makin galak aye melukis....
"Yes, look at this girl" dlm hati berkata....

Dema kagum, aye senyum...baru hampa suma tau....

Bila siap satu lukisan, 
aye mndpat respon yang baik....
Semua orng puji2...
Mulalah nak kembang segala isi perot....
Dah lama dah aye tak melukis bersungguh-sungguh...tak sangka plak aye, lukisan aye tu menjadi...
kalau tidak tu, asal lukis jer hasilnya tak cantik...



Inilah antara lukisan yang aye lukis...TUTOP MATA....Tak lawa pown....




Ini sebahagian, sebahagian lagi, aye buat utk fren2 aye yang lain... Sunggoh2 diorang nakkan aye lukis...


Saturday, October 1, 2011

Bersih-bersihkan habUK!

Lama betul aye tak update blog nih...
Tngok skang dah berhabuk giler....

Baru-baru aye sibuk dengan Percubaan STPM...
Siang Malam study, hasilnya tidak mengujakan langsung....
Ingat nak target markah tinggi2...
Aleh2 2P jer yang dpat...
Memang mula2 rasa cam nak menangis...

Tapi benda dah lepas, nak buat camne...
STPM tak habis lagi...yeah...kembali berusaha..!

Tapi dalam sedih-sedih aye nih, seorang sahabat perempuan aye baru sahaja kehilangan ibunya...
tambahan pula taun ni dia pown sama ambil STPM...ntah macam mane dia nak handle....
Hmm aye masih tak bertemu dia...agak2 camna lah ye?

Ikut pemerhatian aye, kawan aye tu seorang gadis yng tabah, punyai hati yng kuat...ade sikap pemimpin.
Dia juga punyai sikap keibuan..selalu ambil berat pasal orang lain...
Disamping wajahnya lawa, dia, aye kategorikan lengkaplah....

Aye berharap sikapnya yang kuat dan cekal itu terus berada di dalam hatinya...
Supaya dia dpat menerima dan meredhai kematian insan yang dia cintai.....
Dan berusaha untuk menghabiskan STPM ini tanpa mengalah...

Wednesday, August 31, 2011

Selamat HAri Raya Aidilfitri

Raya baru je lepas satu hari...aye baru post gambo neyh...takpekan? raye kan sebulan...hehe

Saturday, August 27, 2011

Suatu ketika aye amat gemar melukis....

Sebut melukis...aye mmng suka melukis...
Bagilah apa-apa permukaan...
Meja, Dinding,kerusi, pemadam,muka orang...aye akan conteng...
conteng sehabis-habis......hahaha

Tabiat neyh mmng aye takleh hentikan sejak dari kecil....
Dulu pernah abng aye citer, aye klau dpt pensel habis satu dinding aye conteng....
Padahal tak lawa pown..hehe...

Inilah antara hasil dari contengan aye waktu meningkat remaje dulu....



























Nyan..Nyan...Nyaaaann Cat..haha

Ahak...ahaha...aye takleh berhenti gelak...

Satu-satu fenomena yng pelik yng aye tngok kat youtube skang nih....Popular..ade banyak version
Ape lagi kalau bukan Nyan Cat...Kucing Biskut berpelangi kat belakang....

Enjoy...Bwah nih original punya



Nyan Cat aye suka....


Versi disco...haha

Kat youtube ade bnyk lagi.....macam2

Saturday, August 20, 2011

The Day that I was Born....

haha...
sudah lama ye aye idop dlm dunia neh...
19 tahun sudah rupanya....
dari sekecil-kecil bayi, hinggalah sejanggut-janggut kambing mcm skang nih....

So to celebrate my besday, aye beli kek tiramitsu utk famli aye mkn...
besdayboy bgi kek kat diri sndiri hehe....


me with my cake...?


Saturday, August 13, 2011

SEMANGAT PERANG WAJA!!





Saksikan video motivasi buat rakan-rakan aye yang turut berjuang dalam STPM..semoga berjaya semua....






Friday, August 12, 2011

Bwat DUIt PAKai FB??? YElah tue..RiaKlah Sngat tunjok duet tue!

Pernah kome nengok gambar fb orang yng tunjuk duit2 yng berlambak giler..?




Pernah dengar Infinity Downline? Biz Id?

Itulah kerja-kerja anak melayu sekarang....
Mengemis cara moden....
Untuk mendapat keuntungan sudah pasti ahli2nya kena usaha utk memjuk,merayu cari orang bwahan..
Kalau berjaya maka kedudukan diorang dlm MLM tu smkin kukuh...


Apa pndgn aye dgn MLM FAcebooK nih...?

First, dia mengajar kita menipu, mak bapak kita tak ajar menipu tau...Islam apa lagi
Second, Inilah cara kerja yng agak pemalas....Goyang kaki, bank-in duit...kasi orng atas duit
Third, Sikap menunjuk-nunjuk tahap riak...Tayang duit sana-sini...Konon nak pengaruh orng...
Four, Menyuap orang paling top(pengasas) dengan cara tak masuk akal...Dia soronok laaa,tak bwat keje..







Tengok gambar bwah...cara-cara diorang pengaruh orang, psiko tul...
(Dinasihatkan Supaya berhati-hati bila berjumpa dengan Warga MLM secara berdepan...
Sebb thap psikologi dema memang power...tmbah lgi bila kita sorang jer dan dikelilingi oleh group diorang...lgi kuat pengaruh diorang keatas kita)




DATA MENGENAI INFINITY DOWNLINE :

http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/05/infinity-downline-idup-lagik-skim.html

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.156119391075345.29793.156116464408971

Ps: Bila dah masuk MLM, secara automatik diorang semacam bertukar menjadi robot...
Otak dema telah dibrainwash...bahasa dema menjadi skema.....Mereka juga rakus mencari "anak buah"
jika tidak duit mereka tak masyuuuuukkkk.....

Ps2: MLM Facebook adalah antara MLM yng tak kukuh...sbbnya kalau ia mencapai tahap tepu which mean takde lgi ahli baru nak masuk makaaa......MLM tu akan runtuh...Yang Paling bwahlah yng pling rugi...






Friday, August 5, 2011

TiKa Itu Aku BerMiMPi (Ramadhan Dream..)

Dlm bulan puasa nih mmng mcm2 kita mimpi..(SBB byk tidur!)
Antara mimpi yang kita akan simpan ialah Mimpi Kerohanian...
Aye pun mimpi beberapa kali...ada 2 jer yng aye ingat sbb berlaku masa bulan Ramadhan...

First taun lepas....
Aye tgh tidur waktu malam...Dekat2 penghujung Ramadhan...
So sedang enak tidur...aye mimpi seorang ustad bersama berpuluh makmum...
ambil air sembahyang kat rumah aye....
Dia jumpa aye..gerak aye dari tidur...katanya
"Cepat2 sembahyang tahajjud..."
Terus aye jaga...lepas tu......aye tidur balik...hahah...ngantuk punya pasal...

Mimpi kedua...berlaku baru2 nih....
Aye tgh tidur...tunggu waktu Zohor....
Aye bermimpikan seorang lelaki....
"Byk2 benda kita berdepan ngan ALLAH, yng leceh ialah rukuk.. rkuk kena betul"
(...Apa yang dimaksud rukuk dlm mimpi aye tu? Dalam Al-Quran pun ade menyebut rukuk kepada Allah..
para pentafsir..mengandaikan rukuk adalah solat/tunduk perintah ALLAh...so kenalah betul...)
Lepas tu...lelaki tu nasihat aye...yng buatkan aye tergiang-giang...
"Akidah pun KENA JAGA"

...Mungkin mimpi itu hanya mimpi...
Dan orang kata mimpi adalah sesuatu yng menyampaikan apa yng tersirat dlm hati kita...
Jadinya kalau mimpi itu Mimpi BEnar maka aye bersyukur sngt...sbb tuhan ambil berat dekat kita...
dan sekiranya ia mimpi yng direka oleh minda kita...maka aye tetap bersyukur sbb hati kita benar2 mengingati ALLAH...>.<

KEnaPa KO Jer Yang NaK BETUL!!!!!?

Suatu hari masa Dalam kelas tuisyen, Cikgu aye tanya aye...

"Apa kelebihan orang tangan kiri?"

"Tak tahu cikgu, err...orang ckp orang tgn kiri pandai seni.."

Cikgu tu senyum, dia tanya lagi....

"Kelemahan orang tangan kiri?"

"Entahler..."

"They always think that they are always right!...Betul tak apa yang cikgu ni?"

Perrgh....Diam terus aye......Malu aye dgn satu kelas...Aye tunduk jer...Ape point ntah dia downkan aye malam tu...Rasanya aye takdelah pulak bwat masalah...Telan ajelah kata2 tu...Dari jauh, kwn aye
mungkin berasa bangga sbb kata2 diorang tu benar..."Ko tu selalu jer nak menang"

Sejak dari kecik, aye memang suka debat ngan orang...
Diorang kata A, aye kata B...takde tukar2 dah....
Sangatlah keras hati....

Tapi sejak setahun-dua tahun nih....
Kwn aye sorang nih suka btuil memilukan hati aye...
Bila aye ckp skit...mesti dia cut, "Ko lah betul...Ko memang betul" "Ko sorang jer betul""Ko betul sangat"
Kadang2 nak berlawak dgn dia pun aye dah rasa tak sdap....Sebbnya dah asyik benar dia kata mcm tu..
Akhirnya aye trpaksa kurangkan brckp dgn dia...TAKUT dia sakit ati lgi ngan aye...dan aye skit ati ngan dia.

Bagi stngh orng yng faham aye, diorng tahu aye akn diam bila diorng punya hujah kuat....
masa tu aye angguk, stuju jer....

Susah nak jadi Orng mcm aye nih...
Setiap apa yng kita ckp nih ada aja tak kena...ada aja dia cari point utk attack kita.
Bila kita ckp skit...Mulalah dema bersuara...
"KOOOOOO BETULLLL!!! BETULLL!!!"
masa tu perbualan dimatikan...Bila kita terdiam, diorang puas....
Dlm hati, rase dihiris jer....sedih,keciwa..bukan sebb kalah tpi sbb kita rasa kwn kita benci kita
"Mungkin aku mmng tak layak bersuara...Aku bukanlah kwn yng baik......."
Mlngnya takde orang memahami...............



Saturday, July 23, 2011

Tanah Tinggi Camerooooonnn!!!!

Ari tu aye dan rakan-rakan F6 ada buat lawatan ke Cameron Highland....

First time datang nih....
Jadi, pertama kali berada di kwasan tanah tinggi...teruja benorlah....
Tarik nafas dalam2....hembus...keluar asap...Diam sekejap....
Pastu lompat2 seronok...hahaaha

Hari pertama tu kitorang ditempatkan di Kem Jabatan Hutan...utk berkhemah...
....Tempat yang menarik, ada sungai.....Memang feeling habislah
Kawan aye juga nyaris dipatuk ular di kem nih...sempat aye tarik dia...
kalau tak, errrhh!!! (Tengok bawah...kem yang aku dudok)



Lepas mendirikan khemah, kami dibawa ke kwasan flying fox yang berada di dalam hutan
belantara tersebut...
Disitu, terdapat air terjun kecil yang mengalir agak deras....
Menurut seorang brader bomba nih, sungai tu (ntah apa nama dia)
pernah meragut bnyk nyawa orang....
Sebab terdapat air pusar di sungai tersebut....sapa mandi kat situ kena tarik...
Tengok mata kasar memang agak cetek airnya......tapi mata menipu anda...
Air terjun telah menggali dasar sungai hingga menjadi dalam....
Sungai tersebut juga dianggap tercemar sbbnya terdapat bahan2 kimia baja pertanian petani...
Jadinya tak boleh mandilah....Ceh...tngok jer macam best...
Tengok lah kat bawah nih...ade tunjok video sungai tu..-Credit utk tuan punya video..hahaha



Malam itu, kami masak bbq, dan macam2 lagi lah....Best
Apa yang menyeksakan bila berkhemah di sini adalah ketika kome nak masuk tidur...
Dah lah lepas hujan....memang sejuk tahap peti ais.......
Bayangkan khemah aye pun boleh "berpeluh" macam cawan sejuk...
Yang bezanya peluh cawan tu kat luar, khemah aye kat dalam....
Malam tu, memang takde siapa dapat tidur....Tak biasa sejuk gamaknya...

Besoknya....
Kami mulakan ekspedisi mendaki Gunung Berembun...
.....Serius cakap, memang tak rasa sangat penatnya....
Peluh pun tak keluar...Trek pun mudah...
Tapi yang kecewanya....kami tak sampai pun ke puncak....
Mungkin kerana faktor masa....

Hari itu juga, kami check in hotel...
Melawat sekitar bandar Brinchang...
Jumpa pulak dengan Jeb Sepah...
Tinggi orangnya...macam gergasi dah....





Dan pada hari terakhir....
Kami dibawa ke MARDI,TANAH RATA,KEA FARM( Sinilah tmpat brng2 murah kat Cameron)
dan TEA BOH plantation...yang mempunyai panorama ladang teh yang super kaw...

...Itulah dia serba-serbi perjalanan aye di Cameron....

BEN ASHAARI CARI BLOGGER KREATIF AKU UMPAMA ???


PAkcik Ben buat Segmen best...

Aye? Aye umpama apa? Dah sah-sah nama aye kuekoci...Mestilah Umpama Kuih Koci...
hehe....


Kenapa Kuih Koci?
Lihatlah....kuih koci yang gebu, cantik,licin pada bahagian luarnya...
Dan bila kita kupasnya....penuh dengan keserabutan inti....
Itulah aye....
Seorang lelaki yng nampak aje tenang diluar tpi hakikatnya aye Serabut, Clumsy, Fikiran tak tentu hala...
Kuat berangan ....
Sebab itu aye pilih utk berblogging....untuk melepaskan segala keserabutan yang ada dalam kepala aye nih...
Pada asasnya aye fikir yang menjadikan aye adalah aye...bukan pada sikap aye aje...
tapi keseluruhan aspek....macam kuihlah....Bukan inti aje yang menjadikan sesuatu kuih tu sedap tapi ada faktor lain turut membantu...>.<

Pada Tanggal 23 July...Aku Adalah MAngsa KoOBFace!

Jumaat- 22 Julai

Aku pulang dari asrama...
Kepulangan dari asrama bukan sahaja ingin bertemu dengan kaum keluarga...
tapi ingin bertemu jua dengan seorang sahabat bernama Facebook..

Namun, setibanya aku dirumah...
Aku menerima berita yang mengejutkan...
Abang kesayanganku..berkata
"Koci, .....(pause)...lebih baik ko jgn main lagi Facebook dekat komputer atas (merujuk 
 pc yang berada di tingkat atas)"

"HAh!? Kenapa pulak?"

Bayangkan betapa hampanya perasaan aku apabila penantian yang sgt mendebarkan sepanjang minggu di sekolah utk bermain Facebook telah hancur begitu saja bila dia kata begitu..tapi kenapa?KENAPA!?

"Virus! Serangan Virus! Aku dah kena dah! Marah betul aku..."

Aik? Virus? Apakah virus itu hanya menyerang facebook?

Selepas diselidiki...Barulah aku tahu itu adalah Koobface virus..
Yang menyerang setiap pengguna facebook...

Macam mana komputer aku boleh dijangkiti virus?....Bagaimana?
Ianya akibat kesilapan kecil adikku, 

Kawan adikku menyuruh adikku melihat satu link ....
link yang mengandungi virus.....
adikku menekannya tanpa rasa ragu-ragu.

Tap! Dia sudah download virus....nak dijadikan cerita, giliran abang aku pegang komputer...
...bukak facebook...lalu TERKENA! Sejurus selepas itu...Virus tersebut menguasai akaun abangku..


lalu abangku berusaha mehentikan virus durjana itu...

...............................................................................................................................................

pada hri kepulangn ku ini, barulah anti virus dihidupkan...
mengesan virus2 jahat dlm komputer ku...
Hasilnya sekor2 virus pelbagai jenama ditangkap, dipenggal....
Aku senyum lega....Virus kalah jua kau pada hari ini...


Sabtu 23 Julai...

Aku sangka virus sudah hilang....
Aku sangatlah gembira....
namun....kegembiraan itu tidak bertahan lama...pada petangnya...
Tak semena-menanya....
Aku TERKENA.....
..Argh....
Dengan pertolongan adik-beradik aku...
Kami berjaya mematahkan serangan virus itu.....
(hanya di Facebook bukan pada komputer itu sendiri)

"Pada pukul tepat 4.00pm - Satu Serangan KoObface virus telah di FAIL kan"

satu kejayaan buat adik-beradik aku....namun..ironinya...komputer atas bakal 
ditinggalkan aku....Virus terus-terusan bersorak riang.."Yeah...mamat nih takkan dapat main Facebook lagi"
...sayup2 kedengaran mesej mereka "Hi....How Are You" "wanna laugh?" "HAHAHAHA"

TAMAT

ps: ayat "hi..how are you" "check this out" adalah antara ayat yang digunakan virus tersebut tika menggunakan akuan fb orang...

Citer aye memang berserabut...nak tahu penerangan pasal virus nih cuba tengok NI

Apa benda yng AKU NamPak!!???

Hari itu, tika aye duduk berseorangan...
menung-menung kosong....Tanpa sebarang imiginasi yng keluar dari dalam kotak minda aye...

aye terlihat sesuatu,
Sesuatu yang menarik minat aye....
Sesuatu seperti hitam, bayang...TERAPUNG
Kemana mata aye menoleh pasti dia mengikuti......
Jika mata aye fokus kepada"nya"
Ia jatuh kebawah dalam keadaan sungguh lembut..........

Nampaknya ia bermain-main dengan aye....
Aye senyum...Pasti Ada penjelasan sebalik kejadian ini....

YA...Itu lah dia "EYE FLOATERS"
Ia bertompok-tompok kecil, bersifat lutsinar, dan berbentuk S, C dan sebagainya...
Kalau digosok-gosok mata, benda nih takkan ilang...
Floaters berlaku disebabkan berlakunya perubahan pada kejernihan cecair vitrous anda...Yakni cecair dalam mata kome....
Jangan risau, Floaters bukanlah sesuatu yng membahayakan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...