Monday, December 31, 2012

TAta 2012 dn hello 2013

Segenap lamanya beta menyepi dari menulis blog ....kini masuk sahaja tanggal 1 Januari 2013, cek kembali berblogging.. yup...sebagai orang baru...~~~

2012 Meninggalkan sribu satu kenangan utk cek.. 2012 Juga merupakan tahun yang menyebabkan berlakunya perubahan besar dan mendadak pada dri cek.. Bayangkan seorang lelaki yang asalnya seorang yang begitu skema, penakut, gemar menyendiri ini mula mendapatkan tenaga dari beast dalam tubuhnya....wah macam naruto plak dah aih...

Sebenarnya semenjak cek masuk dan menapak ke dalam  U ni, cek mula mengenali dri cek...bukan mengenali sebenarnya tapi lebih kepada release kan sifat cek sikit2...di skolah cek terpasal kontrol dan jadi seorang hipokrit.. Sepanjang masa cek kena duduk senyap dan jadi seorang yang pendiam. Semuanya demi nak jaga hati orang atau malas nak dengar orang kutuk2, mengedeng-ngendeng. Misalnya kalau cakap dengan orang pompuan skit mulalah nak kita suka kat dia la apalah..~~fuh, letih dan x suka dengar... Tapi masok U ni..kita peduli apa kan? Hanya kita je tahu kita suka kat siapa..heee..so cek mula bljar pedulikan suma sore2 mengusik tu...dan teros2 terusan releasekan sifat cek,...

OKey enough talking pasal diri sendiri...tapi kalau tak citer pasal diri sndiri nak citer pasal ape agi kan?

Didalam U, cek mula mengenali erti persahabatan yang lebih mendalam...~~~ Sifat2 manusia. Ade yang begitu baik, ade yang nampak cam baik, ade yang baik dan jahat, ada yang rajin, ada yang mengharapkan orang lain...Cek suka tngok bende2 gini.. Cek suka observe kenapa yang jahat mesti buat jahat, dan baik akan berterusan buat baik...

Lagi satu cek suka observe kalau ade orang tu ade sifat yang funny dan lain macam. Sebab tu kadang2 cek akan cuba2 dekat dgn orang gini. Orang macam ni perelease tension..berbanding orang yang suka2 sindir nih kan lebih kepada penambah tension..hahaah..

Em apa lagi nak tulis.?

Apa yang cek harap pada 2013?

Cek harap sesuatu yang baik akan berlaku....dan..um..cek hrap cek bertemu dengan soulmate cek...ntah sapa la dia kelak ye...yang dapat bwat hati cek yang keras ni berdegup2.....heee..dulu hnya sorang je dpt bwat camtuh....aaaahhaa...dah2 melalut lebih ni..

ok Selamat Mengharungi Tahun 2013 semua...




 

Wednesday, July 11, 2012

Mitos Kelkatu Mengejar Cahaya


Pernahkah kome terpikir kenapa Kelkatu mengejar cahaya? Kisahnya bermula begini.. Pada zaman dolu2 berlakunya peperangan epik antara puak Kelkatu dengan puak kunang-kunang..

Setiap hari puak kunang-kunang yang bertubuh lebih besar dan ganas menyerang tempat kelkatu. Akibat tidak tahan dengan serangan para puak kunang-kunang. Kaum kelkatu menyiapkan ribuan jutaan kaumnya untuk berperang bermati-matian.

Sang kunang-kunang yang besar dan gagah.


"Peperangan ini akan menjadi kelangsungan hidup puak kita. Gagalnya kita hari ini maka pupuslah kita di masa hadapan." kata ketua puak kelkatu. Yang lain-lain turut bersorak. Semangat mereka kian membara. Masing-masing mahu mengajar puak kunang-kunang yang selama ini begitu bongkak.

Rancangan puak kelkatu diketahui oleh puak kunang-kunang. Mereka ketawa dengan niat kelkatu. "Hahaha..sungguh mereka ini sudah hilang akal. Mereka tidak sedar ke bahawa mustahil bagi mereka untuk mengalahkan kita yang terdiri daripada kunang-kunang yang gagah dan terlatih?"

Di hari kelkatu ingin menyerang hendap sarang kunang-kunang. Puak kunang-kunang terlebih dahulu menyerang sarang kelkatu dengan bala tenteranya yang begitu ramai. Kata kunang-kunang, puak kelkatu adalah ancaman. Puak ini harus dilupuskan dari muka bumi ini.

Serangan kunang-kunang!!



Puak kelkatu terkejut dengan kehadiran ribuan tentera kunang-kunang. Puak kelkatu cuba melawan. Namun mereka tidak mampu buat apa-apa. Serangan puak kunang-kunang begitu pantas. Akhirnya sekelip mata puak kelkatu ditewaskan. Tapi tidak semua yang terbunuh ini kerana puak kunang-kunang menukar hasrat mereka. Kata mereka biarlah yang tinggal ini membawa sejarah. Biarlah mereka menceritakan kepada generasi mereka bahawa mereka pernah ditewaskan kunang-kunang. Biarlah mereka tahu bahawa jangan sesekali cuba mencari masalah dengan kunang-kunang...

Kekalahan kelkatu
Akhirnya setelah beratus tahun kemudian. Cerita ini disampaikan dari generasi ke generasi oleh puak kelkatu kepada anak cicit mereka. Puak kelkatu dan puak kunang-kunang kini tidak lagi tinggal berdekatan. Malah anak cicit kelkatu sendiri sendiri tidak tahu rupanya kunang-kunang. Cuma apa yang mereka tahu. Apa yang tok moyang mereka beritahu bahawa makhluknya kunang itu adalah makhluknya bercahaya.

Dan disebabkan kefahaman itulah maka kelkatu menyerang cahaya yang disangka kunang-kunang untuk menebus kekalahan lama...



TAMAT~


#ahahaha..~ terbaik tak mitos yang aye reka ni..huhui

Wednesday, June 20, 2012

Facebook Malaysia

Orang Malaysia memang suka meniru..dari program realiti hinggalah laman sosial..~


Hehehe..aye teguq dia skit~

BEsoknya....serta merta dia tukaq gmbaq yang lebeyh coooool..beheheh~


Satu posting aye telah didelete..ehehe~

PS : Lagi satu, perkataan cendawan telah diharamkan dalam DrBuku. kalau kome share dia akan kuar camni            ********~ haha....
 

Sunday, June 10, 2012

Troll Artis~ JEng3

Satu malam yang sunyi, aye sangat bosan. Bukak facebook pun takde orang nak layan..so aye bukak lah twitder~ nak tweet ayat merepek..ahaha~

Dan dalam kesibukan nak tweet, aye lihat sorang artis punya tweet..oh..minda ini mula membisik nakal..how bout you troll this retis...~ ko pun bosan kan?..Pastu jari2 aye ni pun kata.."Oke..bukan troll jahat pun..troll bentuk nasihat okeylah.."

Hehe..aye sokonglah apa yang artis akak tu tweet..then aye bagi contoh2 lain perbuatan yang dapat dosa..~

Tapi dengan tak sangkanya...aye dapat balasan tweet dari akak artis ni..heehehe..artis pertama tweet wa..^^ wink3


Akak dah terase....ish~ tak sebut pun nama akak..~

PS:Mana akak tau solat aye tak jage...? akak ngendap eh?~ Terjemah satu Al-Quran tu aye tak brape nak paham maksud dia?~ ermm...apapun thanks sebab akak membalas tweet aye yang kerdil ini...


Saturday, June 2, 2012

Kawan Yang Dilupai

"Aku igt aku nak ajak Boy (bkn nama sbnr) kuar makan skali ngan kita, tapi dia x reply pon msg aq.." ujar Aye.

Mok ( bkn nama sbnr) diam. "Kalau hang tak ajak dia pun takpe.."

"laaa kenapa lak eh?"

"ehehe, gurau jelah..."

**

Lepas makan-makan, Mok bagitau aye.. "Erm, aku sbnrya mkn hati dengn Boy.."

Aye diam.. aye dengar cerita dia selanjutnya.

"Hang tau tak, dia pernah ckp budak U mcm aku tak lyk berkwan orng mcm dia.  Dia mcm dah tak nak kwn ngn aku..."

Aye tak sangka pula Boy boleyh ckp camtu.. setahu aye Boy orngnya sprti aye..erm...Dalam soal ni sbnrnya aye tak dpt nak kata apa-apa. Apa yang aye kata

"Mok jgn makan hati sangat ngan dia..Dia kadang2 mmng camtuh. Tapi sbnrnya dia tak niat pun kata camtu.." ..Aye ckp camtuh sbb aye hrp dia tak mrhkan Boy, dan timbul rasa benci dkt Boy. Dan putus kwn..~ Aye takleh kata "Takguna BOy tu!! Bangangg!!! Ade ke patut kata camtuh kat kwn aku ni!!" ..bodohlah aye kalau tiba2 cakap camtuh. Boy pon kwn aye. Mok pon sama. Aye takleh brpihak pda sblah pihak..Dan akhirnya ia bergantung pada Boy dan Mok sendiri utk tntukan persahabatan dema..~ aye stayout..Apapun kalau aye jumpa Boy lepas ni..mungkin aye akn cuba-cuba ambil tahu kisah sbnr..mungkin ade salah fhm kat sini~...


***

Aye penah putus kwn, aye penah rase dipulaukan..aye penah keseorangan, sbb itu klau ade kwn2 aye buat endah tak endah dkt aye, aye akan rasa sakit perit dilubuk hati ni...Aye takut aye jdi sprti dahulu..~

Kwn pada aye adalah sesuatu yng bermakna, hilang kwn maknanya aye adalah seorang yang gagal. Gagal jdi kwn yng terbaik...Aye snggup telan caci maki nista kwn2 asalkan tidak hilang kwn..

Gila ke hapa? Kawan2 kutuk2 hang, hang masih boleh senyum lagi?!!

Yup, kalau diorang gmbira buat camtu nak buat camna? Kita pun patutnya gmbira jugak, pahala kutukan dema.. msih kita dpt. Ianya situasi menang2....

Dan ingt Kalau diorang adalah kwn, biarpun diorang maki2 kita, diorang ttp akan tolong kita kan? Diorangkan kawan?~

#merapulagi

Tuesday, May 29, 2012

Yok! Kita bwat danbo~

Baru2 ni aye buat menatang kotak bernama danbo, mmg asalnya aye tringin nak miliki satu~ tpi harga danbo ori mencecah ratusan ringgit maka matilah niat tu buat sementara..haha ~ Tiba2 abang aye kata "why not u just make ur own danbo?~ *amboi speaking...takdelah dia ckap bahase melayu sbnrnya~...

Pastu aye tnya dia, danbo sndiri? camne? susah ke nak bwat?~ Dia kata plak.."tngoklah blueprint dia.." ...oke...akhirnya dgn rasa tidak sbrnya aye mmgodek tenet ni...~ jumpa beberapa blueprint danbo...~


Maka setelah jumpa blueprint dia, aye print out ..dan mula mmbuat danbo sendiri~ mula2 fikir susah tau~ yelah tak pham..camne2 lagi.. ini utk ape itu utk ape..tpi bila dah gunting..lipat2, dgn sendirinya aye tau ni letaknya dekat mana.~~ ooo




Komponen Tangan

Komponen Kaki

Komponen Leher

Badan

Kepala

Leher plus Kepala

Siap
Cara2 nye hehe, sorilah tak lawa aye lukis~

Yeaw! Bakar dia!!!
ps : kalau rasa2 tak paham ngan plan aye tu, gi lah youtube taip Danbo for Dummies ahahah~ yeah!

Monday, May 21, 2012

Saya tahu Saya tidak Sebagus Kamu

Aye tahu aye bukanlah seorang kawan yng best dan terbaik. Tapi aye berusaha untuk capai tahap tu. Aye nak orang sentiasa terkenangkan aye. Kalau boleh bila sebut nama aye, orang akan kata. "Owh dia kah? Untung ada kawan macam dia. Susah nak cari orang macam dia. He is to nice!" ahaha~

Mana mungkin aye dpt buat camtu....hakikatnya aye merupakan kawan yang teruk sebenarnya. Aye jarang menegur kawan. Sebaliknya aye sering menjauhi orang. Jika bersama dengan rakan-rakan yang lain sekalipun aye tidak banyak membuka mulut. Aye tidak ramah dengan orang yang aye rasakan tidak ngam ngan aye. Aye sangat-sangat jarang untuk memulakan bicara dengan orang yang aye tak rapat. Sebab tu kadang-kadang orang kata aye sombong...eh ade ke?


ahaha..nampaknya entri kali ini mcm luahan perasaan je kehehe~

Friday, May 4, 2012

The Day As Part of my memories




Semua orang ada kisah sewaktu zaman kanak-kanak kan? Ini aye nak cerita zaman aye kecik2 dulu...

Aye kecik2 dulu tinggal kat KL sebelum berpindah ke Perak. Di KL aye sempat membina sebuah memori yang agak indah..


Bawah ni adalah sebahagian dari memori aye...

Ini Flat yang aye tinggal dulu... dulu sini penuh dengan poster2 politik..aye ingat lagi kisah aye first nampak "heeehehehe" seram sejuk bila pikior balik...~

Ini peti surat yang pernah memutuskan jari kakak sedara aye. Aye ade kat situ masa tu...mmng ngeri la..masa tu akak sedara aye cuba memanjat peti surat ni...oleh sebab tersalah grip..maka...spash!! hehee

Dulu-dulu kawasan taman permainan ni lain..gelonsor kayu, lepas tu ade tempat nyorok2..kira macam umah la..sebelum ditukar menjadi  ni ha...plastik, bosan...dan kecik ahaha...tapi yng dulu punya tu bahayalah...dahla orng kata tempat port setan...asal main je mesti dapat luka punya....~
Oke, itu jelah aye nak share ye...tak bleyh lebih2 sgt...nnti takleh nak bwat next entry...hehehe~


Monday, April 30, 2012

Anak Buah belah Sepupu~

Aye nak citer plak pasal anak buah aye, yang bernama Hairi...bila aye tngok muka dia aye tringatkan muka aye time kecik dulu...haha..lebih kurang je rambut...~ sebab tu kot bleyh kamcing ngan Hairi huhu~

Hairi ni paling suka ngan lele berd..(angry bird)...bila aye tunjuk game lele berd tu, laju dia rampas enpon dari tngn aye then tekan2 skrin dgn kasar..bila tngok burung tu terbang..dia gelak besar...~

Second dia suka katun boboiboy...~ pntng dengar boboiboy, dia mesti laju cari tmpat duduk..siap ajak aye duk sebelah teman dia tngok...ahaha kiut je...

Dia ni kalau nangis sekejap je...pastu karang tiba2 gelak balik...~ ahaha.....dah la ceria melampau, tak takut ngan orng..suka nari2....suka tnggal seluar tiba2...~

Suka baling kat aye belon ngan bola...~ ciss~ siap ko Hairi
ler...hebat ler tu, wat camtuh~




Pakngah, Ayi tak tau wat peace ler~ 


Bawah ni video, aye melayan karenah Hairi~...~ 

video

Seharian Di UitM

Ehehe~

 Baru-baru ni aye gi temuduga Uitm Shah Alam  bidang seni grafik. Uitm ni besaq lah...

Sampai2 tngok suma calon2 dah ada...igtkan aye je yng sampai awal (2 jam sebelum start dah ade dah ehehe)...aye perati keliling...usha2 awek...boy2 yot...~ hehe

Tengah pasang tie..haha..sebelum ni gatai takmo pakai lagi~

Lepas dah daftar,  chek apa suma.. kitorang di bwa ke satu bilik khas...kat situ dia dah letak objek untuk kita lukis. So setelah diberi arahan dan taklimat serba skit, kitorang pon mula melukis. Time nih aye layang2 je pensel aye. Tak tekun sgt cam orang-orang lain dalam bilik tu ahaha...~ aye siap bleyh tongkat dagu, ngadu kat kawan sebelah tangan kram...gelak sorang diri...ahahaha~  (fed up sbb lukis tak lawa sbnaqnya)...huhu..masa dia kasi 1 jam je..cukup lah tu sekadar untuk sketch..bukan nak ngaler2 pown...~ ngade2 lah kalau nak mintak sampai 2 jam plak kan?

Lepas tu, kitorang disuruh bawak lukisan tu ke sebuah dewan. Di dalam dewan tulah kitorang akan ditemuduga.

Ahli panel yang temuduga aye tu ha..dekat mamat baju biru tu.
Bila time giliran aye temuduga..mcm2 dia tnya...in english le...aye masa tu agak blur tidur malam  sebelum tuh pon kol 4 pagi, perut agak kosong, keletihan lagi...mmng blurrr gilew...~ ni alasan je~

Tapi sib baik leh ckp bahasa melayu...bila cakap bahasa melayu, aye borak2 plak ngan dia...mcm2 citer, itu dan ini lah...tunjuk artwork aye...dan finish...

Nasib baik aye dpt panel yng boleh ngam bercakap...mmng aye target dia pon...sbb dia pompuan..mcm sporting plak tu...kalau panel laki tu, siap basuh2 lagi pala stiap sorang..ahaha~

Jojo dan Labu haha suka2 je aku bagi nama...~ *sori aye taktau nama kome~

ini terer nih...dia bawak artwork2 yng hebak~


Friday, April 27, 2012

Sisi Gelap Dunia Pelajar

Moh le kita bercerita pasal dunia gelap yang pernah aye masuk dulu hehe...Semasa blajar di skolah menengah dulu, mata aye terbuka luas untuk lihat setiap gelagat buruk pelajar-pelajar zaman sekarang, iatu zaman aye...

Sebelum nak bercerita lebih lanjut, aye mintak maap bebanyak sebab aye tak terniat nak aibkan nama skolah aye, atau warga skolah. Tapi apa yng aye bakal tulis ialah berdasarkan realiti dan hasil pengalaman aye sendiri. Dan aye ingin berkongsi cerita sebagai tanda ingatan,pengajaran buat mereka-mereka yang masih tidak sedar dan peka terhadap Generasi Y kini. Amboi, tengok gaya ckap pon dah mcm penceramah pulak hehehe...

And this is my story :

Di skola aye, pergaduhan sememang perkara yang biasa. Tiap-tiap minggu pastinya akan ada gaduh-gaduh. Tidak kiralah besar atau kecil. Janji gaduh.. Bila gaduh ia pasti melibatkan kaum. India lawan Cina lawan Melayu. Bertumbuk sana sini, baling-baling pasu, bata, kerusi, kapur, cokodok..kalau time paling best bila baling kropok lekor kita sambut dengan plastik...haha untung dpt mkn free...*sori ini saje aye tmbah..

Lepas tu, lawan guru. Maki2 guru itu sudah lali didengar. Aye boleh cakap semua cikgu yng transfer ke sini lepas mngajar sebulan dua tros pndai maki plajar..haha...stress beb ngajaq sini. Silap hari bulan jadi gila boleh. So untuk survive dekat skola aye, cikgu2 kene pndai ikot arus.  

Kes merokok itu lagi perkara biasa..mmng semua skola ada plajar yng merokok kan? Aye sndiri penah tngok kwn aye hisap gam dlm skola...muka laklok je. ckp pon tak betuil dah..Otak dah rosak camtuh le!! Dadah ? Nospan?  Byak juga budak2 sini layan... Untuk pengetahuan Nospan tu sejenis ubat penahan sakit sebenarnya.. dan dia makan isi punggung! ...ngeri siot.

 Kes khalwat mmng byk le...selalunya yng buat budak2 bukan beragama Islam. Buat gitu2 dalam kelas waktu pagi2 buta, tmpat trsorok dlm skola...Setengah tu tnpa segan silu, buat gitu2 dpn kawan2 yang lain...

Vandalisme? Lagi le...dinding lorong skola aye dah jadi tempat luahan perasan...kalau masuk lorong tu..perghh...Banyak betul karya seni2 cotengan berbentuk kata-kata kurang senonoh ditulis. Aye rase kalau budak nerd masuk dalam lorong tu, keluar terus jadi produk pandai maki orang plus bertaraf taiko. Hahahaha...

Itulah dia serba sedikit kisah pelajar di skola aye. Hidup disini kena pandai jaga diri kalau tidak...terpesonglah kome...

Apapun skola aye tetap ada sisi Cerahnya sendiri,...jika tidak takdelah lahir insan macam aye dan tokoh2 yng pernah belajar disini...~~~~

Saturday, April 14, 2012

KIDAL~~

Tak sah kalau orang kidal tak buat artikel pasal kidal nih....Orang Tangan Kanan jgn jeles sbb kome takleh wat artikel pasal kome menulis tgn kanan...hahaha~

Pendek kata nisbah orang kidal di dalam dunia adalah 10-15% sahaja...dan kebanyakan peralatan dalam dunia ni semua dicipta untuk golongan tgn kanan...Sebagai contoh, mouse nih ha...Kan kedudukannya berada disebelah kanan...

Ikut fakta2 yang aye baca...Orang kidal ni jauh lebih HENSEM dari orng x kidal...hahaha....kajian dah kata camtuh...aye terima je...~
Orang kidal memang dilahirkan kreatif sebab orang kidal lebih bnyk menggunakan otak kanan yang melibatkan daya2 imiginasi...^^

Erm sebenarnya malas aye nak tulis fakta2 orng kidal nih...kalau kome nak tau pasal orng kidal..apa kata kome taip kat Google.. "Kidal"...nanti keluarlah informasi2 pasal kidal hahaha~

Okey..dulu2 masa aye kidal aye mkn dgn tngn kiri tau..sbb masa mkn mengadap dgn orng x kidal aye akan tiru kedudukan tgn dia makan..camne nak ckp eh...erm...ala mcm cermin...kita angkat tngn kiri, cermin angkat tngn knan kan?....

Bila nak pakai kasut pon terbalik...haha~

Tapi yang best jadi orang kidal nih bila mkn.. kita guna tgn kanan...masih boleh nulis pakai tgn kiri...best tak? best kan...Contohnya tngn kanan kita tgh pegang cokodok ikan bilih...tgn kiri tu masih boleh guna utk tulis2 buat nota ke, buat kerja skolah ke....
Kome boleyh bwat camtu ke? Boleh jugak...tapi pegang mknan ngan "tangan taik" lah..~
heeeeehe geli~

Okeylah sampai situ aje aye nak bercerita pasal KIDAL nih...karang kalau tulis lebih-lebih takot ade orang jeles plak....>.< huhu~

Friday, April 13, 2012

Ape Yang Kome tak Tahu!

INi kisah yang terjadi masa aye nak amik periksa STPM...
Boleh dibuat sebagai pemberi semangat untuk adik-adikku yang nak amik periksa...huhu~

Kome suma tau kan STPM merupakan antara EXAM yang paling susah dalam duniakan...(betul ke idak tak tau lah...).. Memang diakui hampir setengah mati bila menjawab exam tu...Bagi orang yang normal pun terasa macam tu....macam mana dengan orang yang diuji semasa exam tu sedang berlangsung.???

Entah mengapa sehari sebelum exam badan aye rasa semacam...
Ianya adalah penyakit gatal-gatal...Sangat gatal! Penyakit gatal yang dialami aye bukannye nampak pon...pegi klinik doktor pon tak dpt nak pastikan... pastu dia stakat bagi ubat pyrithon ngan ubat sapu...takde kesan pon...
Sepanjang minggu exam itulah benda paling seksa yang aye rasa...Siang-siang gatal dia tak berapa sangat...tapi bila malam...fuuh...gatal wooo....Malam tu lak mmng waktu2 wajib utk aye revise balik subjek periksa keesokan ari...Bila jadi gatal memang nak studi pon aye jadi takde mood...sebab dok layan garu je...ahahaha~

Selain kegatalan yang dialami aye...
Maka ade bende lain pulak terjadi dekat aye...jari aye patah..jari yang nak menulis plak tu!!
Masa tu aye dalam dilema...Kalau pergi hospital jari aye akan diikat dan dibalut...maka susahlah aye nak menulis...Kalau tak pergi...maka terimalah akibatnya...Cacat seumur hidup....
Aye masa tu tekad dah...takmo pegi hospital...
Biar cacat asalkan dapat result STPM okay....
Dengan kesakitan itu lah aye tulis segala jawapan esei2 yang panjang....
Sampaikan jari aye melecet dan jadi hitam pada ketika tu...
huhu...punyalah semangat...
(padahal bila dua2 bende ni jadi sekali gus dekat aye...aye nak giveup dah....aye sentiasa mohon dekat Allah agar dikuatkan semangat...Aye hampir2 tak mampu fikir ape...Masa tu aye jeles tengok kwn2 aye yang mampu ulang kaji dengan normal...Aye cuba2 buat normal...ulangkaji bersama...tapi masa tu aye tak boleh nak tahan...aye ulang kaji pun ala kadar je...Bila aye nak menangis maka aye luahkan semasa aye solat. Aye menangis dalam solat aye...Kalau orang nampak aye menangis pun takdelah malu sangat....Itu yang kawan2 aye mungkin tak tahu~ Masatu juga aye berserah sepenuhnya pada tuhan...bila tak dapat nak ulang kaji maka aye dirikan banyak2 solat sunat..siang malam aye cuba buat amalan2 sunat...Aye fikir kalaulah aku putus asa untuk baca nota2 aku...takkanlah aku nak biarkan diri aku macam orang bodoh je..tak buat apa2 langsung.....Aku kena buat sesuatu...!!  )

kadang2 aye terfikir alangkah bagus perkara2 ini tak terjadi pada aye....
Mungkin aye dapat keputusan yang lebih cemerlang dari apa yang aye peroleh sekarang...(sekarang punya keputusan okay dah..lulus 4p...okay lah tu kan?)

Walauapapun....jika itu takdir tuhan buat kita...maka kita sebagai hambanya haruslah redha sahaja...Mungkin ada hikmah disebalik kejadian2 ni kan? ~ Think positive yeah!

Kenapa?

 "Cikgu yakin dengan BM kamu! Kamu mampu dapatkan A dalam SPM!!"...Ucapan terakhir ketika bertemu dengan cikgu tu didalam feri (waktu ni dia dah bertukar sekolah). Aye tak tahu kenapa dia cakap macam tu dekat aye... Tapi sewaktu dia mengajar aye subjek BM..Aye tak pernah dapat A..hahaha~ betul! dah lama aye tak dapat A dalam subjek BM..DAN akhirnya SPM aye juga tak dapat A hahaha~ Sori cikgu....cikgu silap tafsir ni!

Selepas hari tu...Aye meneruskan kehidupan seperti biasa...ecece...
Lepas masuk Tingkatan 6, sekali lagi...
Seorang guru Tingkatan 6 aye..Yang PALING DISEGANI...
Memuji aye...
Katanya..
"Budak ni karangan dia sangat bagus...!!" "Macam budak ni (ayelah tu)!Otak dia merupakan satu aset!"..Semua orang dalam dewan tu macam nak gelak.. pastu dia teruskan balik ayat dia "Its true...kamu jangan nak ketawa pula...Cikgu baca ayat dia...cikgu tahulah!" Selalu aja cikgu tu menyebut nama aye.... dalam hati aye memanglah seronok...tapi apa yang bagusnya kalau selama ni Pengajian Am aye selalu rendah dari orang lain....BM pon sama....

Ini yang membuatkan aye tak paham.....
Apa yang membuatkan guru-guru aye kata macam tu....
Walaupun orang kata ala...biasalah tu...
Tapi bagi aye ianya satu misteri....
Budak yang selalu dpat markah BM dan PA yang agak rendah boleh mendapat pujian macam tu?
Kenapa bukan orang lain? YAng lebih bijak pandai dari aye?....yang lebih hebat dalam menyusun kata-kata...Yang pandai membuat ayat BOMbastik segala Bagai...warghhh....Aye betul2 tak paham!!!

Apapun...kata2 dari cikgu2 tu membuatkan aye rasa bersemangat untuk terus menulis...
Mungkin aye tak nampak kelebihan aye... tapi orang lain boleh nampak...okayla tu kot...
Ehehehe...

Tiba-tiba teringat pula cerita-cerita yang aye tengok kat televisyen...
Kalau ditakdirkan aye memang akan berjaya dalam bidang penulisan...Maka aye akan ingat sampai mati orang-orang yang percaya dengan apa yang ada pada aye...(mereka ini jauh lebih percaya pada aye berbanding aye percaya pada diri aye sendiri...)...Thanks to my dad also...yang terus-terus memberi support~

Sunday, April 8, 2012

Akukah Introvert~

Firstly mesti orang tertanya apa tu introvert...

Meh aye ceritakan pasal introvert. Disebabkan aye sendiri sebenarnya seorang introvert so mudahlah aye nak describekan sikap2 sang introvert.

Memang selalunya orang lihat introvert seorang yang suka menyendiri, sombong, pendiam, tak suka bercakap, pemalu, penyegan dan kurang bersosial. Tapi sebenarnya si introvert bukanlah seperti itu. Ada masanya dia juga keluar bersosial. Ada masa dia juga HuHA-HuuHa seperti orang lain tapi dia perlukan masa. Masa untuk dia charge tenaga dia sebelum dia melakukan kegiatan sosial seperti itu. Bunyi macam aneh bukan? Tapi itulah introvert. Selagi dia merasakan dia belum bersedia maka dia akan kerap menyembunyikan dirinya, bersendirian membuat halnya sendiri.

Aye sendiri memang begitu orangnya...Sebab itu bila orang mengajak aye keluar aye selalu aja menolak...Sebab jika aye merasakan ia bukan masa yang sesuai maka aye tidak akan keluar jika di desak juga aye akan jadi lebih tertekan.

 Setelah keluar bersosial maka si introvert ini akan berasa sangat letih. Mungkin bagi mereka yang lain tidak tahu tapi inilah yang terjadi pada si introvert.

Si introvert lebih gemar berfikir dari bercakap sebenarnya. Ini kerana si introvert memang tidak pandai berkomunikasi. Dia memang lemah dalam bidang itu. Suruhlah ia bercakap memang kantoi...
Orang kadang-kadang tidak faham apa yang ingin disampaikan olehnya. Kalau bersembang di meja yang sama maka si introvert lebih gemar mendengar isi perbualan berbandng bercampur dan bercakap-cakap (introvert tak suka sembang kosong sebenarnya tapi bergantunglah). Melainkan jika mereka membincangkan sesuatu yang memang menjadi minat si introvert maka si introvert akan mula gah bercakap-cakap mengenainya...tanpa henti jika boleh

Si introvert juga sememangnya tak berapa suka bila bercerita tentang pengalaman..Bukan sebab apa, dia memang tidak tahu apakah yang perlu diceritakan sebenarnya. (atau ini hanya aye je rasa macam ni).

DAn cara komunikasi paling berkesan bagi si itrovert adalah menulis. Internet salah satunya...macam sekarang apa yang aye buat ni...hehe..(aye percaya kuasa seorang introvert adalah penulisan)
Ini kerana cara komunikasi si introvert ialah berfikir sebelum bercakap berbanding ektrovert (golongan yang pandai sosial, bercakap,) yang befikir sambil bercakap.

Masa yang paling best bagi introvert adalah ketika dia bersendirian. Maka dengan itu dia rasa nyaman,sunyi dan menyegarkan.

Berbalik pada aye...

Memang aye akui susah untuk aye bergaul dengan golongan ekstrovert... sebab diorang ni lebih pandai bercakap dengan orang lain...mudah rapat dan kelihatan lebih ramah berbanding si introvert yang bercakap pun kurang. Perasaan cemburu pun kadang2 boleh muncul dalah hati ni....

Tapi ada masanya aye ada waktu gila-gila aye yang mana, aye tetiba jadi super energetic..kelihatan ceria je...hehehehe~ tapi itu tak selalu terjadi...dan itu kadang2 ia dibuat untuk menutup kelemahan aye sendiri...seorang introvert....kecian kan itrovert ni?

Ikot ape yang aye baca, introvert bila nak bercakap sering je diketawakan...orang akan kata macam ni
"eh budak ni cakap ape?"
Tak jadi pada aye tapi itu yang aye takut terjadi nanti....


JAdi akhir kata..menjadi introvert bukanlah pilihan, bukan cara hidup tetapi ianya satu orientasi~~~

Nak tau lagi pasal introvert baca bawah ni~~~

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2003/03/caring-for-your-introvert/2696/

http://briankim.net/blog/2007/10/top-5-things-every-extrovert-should-know-about-introverts/

http://atriabirama.wordpress.com/2009/03/02/170/

Monday, March 19, 2012

Header untuk Sis


Header ni dibuat khas utk EZu, rakan partner dalam Blog Doodle aye~ >.< 

Wednesday, March 7, 2012

Ianya Satu Keputusan~

Alhamdulillah...syukur pada Allah...
Aye peroleh juga 4p dlm STPM...kira lepaslah satu target walau resultnya x brape memuaskan..

Semalam (7/3/2012) merupakan tarikh keramat...
Ramai yang hadir untuk melihat keputusan masing2...
Ada yng terlebih dahulu melihat melalui SMS...aha ini jenis x sabaq ni...

Aye sronok tngok orng len gmbira dpt result yng terbaik...
Menangis-nangis sronok..melompat riang...
Aahh..kalaulah aye pun dpt buat camtu...

Aye sronok juga sbb berbanding taun lepas, taun aye menunjukkan peningkatan...
Dulu cikgu2 macam kurang percaye dkt kitorang...
Tapi sekarang sudah trbukti....
Alhamdulillah...

OKaylah...itu sahajalah aye nak khabo...last skali..

TAHNIAH BUAT PELAJAR SMK AHMAD BOESTAMAM atas KEJAYAAN anda DALAM STPM 2011...^^

Sunday, March 4, 2012

CUAK RESULT STPM!





 OKay memang cuak nak tunggu result kuar...
Entah apa nasib kita esok pun kita tak tau...Sekarang hanya mampu bertawakkal dan berdoa
supaya kita dpt keputusan yng elok....wuuu takot2...

Lepastu nak bersaing lagi dengan 50 000 orng plajar untuk rebut peluang dlm Universiti lagi...
haih....tmbah2 stngah U dah diberi kuasa Autonomi...pointer pun dema mintak tinggi2...cehh!

Apa yng aye pasti time tibe waktu nak ambik result nnti pasti akan ada drama air mata, kegembiraan, dan macam2 lgi.....

Haih *mengeluh
Masa pantas berlalu...sekarang tinggal 3 hari lagi....
HAti pun makin tak sng...
Tiap2 ari mula termimpi-mimpi..............................


Apapun result yng aye dpt, aye harap ia memberikan kejayaan dan kemanisan pada aye, ibubapa aye, guru2 aye......INSYAALLAH...

Sunday, February 26, 2012

Kampung

Hmm..rindu plak dekat kampung...
Rindu2 kampung teringat pulak suasana tinggal dikampung dulu...

Kampung baru,seberang batu hampar,rembau Negeri Sembilan....
Situlah kampung aye...
Yang best tinggal dekat kampung sudah semestinya buah-buahan...
Dari buah pulasan hingga ke rambutan,manggis,mata kuching,durian belanda,belimbing...
memang best....

Masa tu, pokok rambutan merupakan kawasan tempat aye dan adik-beradik yang lain main...
Sebab dahan dia luas, banyak cabang, (siap boleh baring lagi tu...)

Disebabkan kampung aye dekat dengan hutan...maka tiap2 hari kena aware kalau2 ada babi utan atau tidak...Sekali tu terdengar bunyi atuk aye jerit "BABI HUTAN!!"
haha...even kalau nak pergi skola pon kena hati2...

Klau bukan babi hutan, monyet pulak yng bnyk...smpai masuk dalam rumah lagi tu...
Bila kita sergah dia melawan....ceeh tpi bila kena perhambat dengan prang mencicit lari...

Kalau dekat kampung aye tu nak pergi kedai runcit memang jauh...
pastu dia dekat bwah bukit....(kampung atas bukit)
Nak turun naik...mmng letih...

Kawasan kampung aye juga merupakan kawasan mistik...
Ada orang kata tempat laluan bunian...
Malam2 kadang kala boleh dengar bunyi orang mandi,ketuk pintu, main gril pagar...
Memang seram....

Yang best dekat kampung masa kitorang kecik dulu ialah Abang Aidil...
Abang Aidil, dia "kurang sihat" tapi dia sangat baik hati...dan sedikit panas baran..
Best waktu dia bercerita...
Macam2 dia cerita...
Antaranya dia kata dia merupakan anak sultan..
Ada gadis yang melawat dia malam2 dalam biliklah......

Abang Aidil juga gemar menyanyi...
Paling dia suka nyanyi lagu negaraku...kalau dia nyanyi lagu Negaraku dia akan
berdiri tegak...pastu dia nyanyi...funny...kitorang apa lagi, followlah dia sekali
hehe...enjoy jugaklah...tapi jangan sesekali bagi dia marah...kalau dia marah.....
tak siapa berani nak halang dia....Menakutkan....

Jadi...itulah kampung aye...
Sekarang kmpung dah agak terbiar...sbb atuk dan wan pun tak tinggal dekat situ...
Pokok2 buah juga bnyk yang dah ditebang....
Kampung aye pun dah ilang seri....
Ishh....rindu kampung yang dulu2.....

Monday, February 13, 2012

Ganas Ar Pompuan Skang neyh~

Terbukti pompuan lagi ganas dari lelaki...ahahaha...ini aye dapat hasil daripada kajian...cehh kajian ar sngt...
(sori ar...sajo nak mempopularkan kome~....)





Dalam bnyk2 bende...terompah jugak dia guna =.=


Ingat ape..aye ni bantal ke hapa..nak dihempok..wuu

Yang ni okay skit...tpi ketok pala pon sakit gak~


Yang ini serangan paling standard..tampo menampo haha

Ini luar biasa~ LOri 20 tayar terossssss haha

Troll Grup STPM taun Gua!

...Grup aye ni, Asyik2 dok sebut bila result nak kuar..bila nak kuar..jemu wei...
aye tau ar tak sabar...aye pun tak sabar jugak...so untuk mengambil kesempatan aye troll dema...
muahahaha...

Plan dia, aye post berita result taun lepas...hehehe...

*klik gamabr untuk tumbesaran yang lebih cacat~








..to be honest ini lah troll pertama aye yng berjaya...oyee

Monday, February 6, 2012

Game Tv Pertama Aye....

"Tunggu, nanti papa ngan ijat beli game tv..."

wah...best...ati aye berdebar-debar..game tv tu...selalu main kat umah sedara je...

So balik tu...abang aye ijat...beriya-riya tunjuk kat aye..."Tengok2...game tv...ade game mario"

Game TV FAmiCom keluaran Nintendo masa tu kiranya femes gak ar...kalau zaman nih kira macam PlayStation,Xbox..
Bila dah ada tu...makin galak budak2 flat datang umah, masing2 nak cuba...smpai aye sendiri plak yng takde masa nak main....Sampai satu masa tu mama aye larang terus budak dtang umah...hahaha

Aye masa tu suka main game Super MArio...
Bila masuk world lain aye akan jerit "MA! Ibal masyuk ayam ain...." ahaha pelat....

Sunggoh nostalgia~




Sunday, February 5, 2012

Pendengar Setia

"Halo2...selamat pagi pendengar setia Radio Mengong!!! Hari ni wa mau citer skit..citer dia cengini..bla bla bla.." maka dj radio pown mula berceloteh....sebut dj, aye tringat dekat kawan aye...nama pown dekat2...untungla....hahaha...

Okay tajok kita pada hari ini ialah pendengar setia...
Semua orang pernah menjadi pendengar setia kan?
Ibarat kata pepatah menjaga tepi kain orang (pepatah ke? lantak ar)..itulah aye
Padahal bukan aye saja2 nak jaga tepi kain orang...tapi orang yang suka citer itu dan ini dekat aye.
Orang melayu kita kan? Ada saja benda nak cakap ..aye layan jelah

Alkisahnya nak jadi pendengar setia, Kita tak boleh emosional sangat...
Takkanlah bila kawan tu citer masalah dia, kita nak lebih2 plak...paling tak tahan, kita pulak yang jadi marah2..terlolong-lolong( tak tahan geram kot)......melampau ar tu...
Stay cool...dengar je apa orang tu nak cakap...Kita kena sedar selaku pendengar setia, jangan bnyak sangat cakap, jngan kutuk itu ini... kalau diminta beri nasihat baru kasi...

Be neutral...
Jangan berpihak pada kawan yang bercerita tu jer...
Adakala kawan tu tak betul jugak kan?
Cuba berfikir pelbagai side...

Kalau macam aye..
Aye tak menangkan mana2 pihak..
Kecuali kalau pihak lagi satu memang jelas terpesongnya...
Sebagai contoh ar kan...kalau kawan aye citer itu ini pasal sorang lagi, maka aye ambil langkah diam angguk..
Orang kalau dah tak puas ati, semua benda nampak tak betul...
Takpown aye cari benda positif kwan yang dia dok kutuk tu..atau kutok sikap buruk sang penceriter tu..hehe
Ini supaya aye nak dia fikir takde manusia yang sempurna...dan kita kenelah ada kuasa memahami skit...kalau dia seorang perompak...kenalah faham kenapa dia merompak kan? Janganlah terus hukum kawan tu kan?

Dulu aye dapat satu email....
Dari seorang gadis...Ada masalah ngan famili dia...
Dia sorang perokok...apa kes ntah antar email kat aye pastu citer masalah kat aye..
padahal sebelum nih bercakap( dlm sebuah forum) pun kurang....
Dia citer itu ini..Orang mesti ingat gadis2 macam nih liar kan? Tak...liar2 diorang
dalam sudut ati tetap ada taman...haha...
Diorang cuma takde tempat nak ngadu ja....kesian...
So, selaku pendengar setia...aye dok baca ajalah masalah dia...kasilah skit nasihat agar dia tak buat benda bukan2...Sekarang tak tau apa jadi...dah lama tak contact dia...


Adakalanya, setengah orang suka jadikan kawan sebagai tempat luahan perasaan berbanding dengan ibu bapa....malu agaknya...atau tak sesuai....
Cuba citer pasal masalah kome ngan boipren gelpren kat mak bapak kome...mau tak dihamputnya...


So kesimpulannya, kita sebagai Pendengar Setia haruslah mendengar dan bertindak bijak....
Biarkan orang tu bercerita...Kita tak perlu jadi Pakar Motivasi...Semua benda nak berfalsafah...
Ada sahaja kata2 hikmat dan nasihat nak diberinya..konon terer ar tu...
Tak perlu semua itu...cukuplah sekadar nasihat kecil tapi berkesan...
Okay... sekadar itu sajalah tata heheeeeee~

Friday, February 3, 2012

Kelip2 di hujung desa~

"Hari ini kita makan bubor nasi sahaja ye"

Hati aye melonjak gembira....
Adik2 aye yang lain pown turut hepi sama...
Apa kome nak heran...kome dari dulu sampai skang makan bende mahal je...
Tak macam aye ngan famili aye, dulu bagi kitorang bubor nasi pown dah kira terbaik dah~

Aye masih teringat mama aye bagi kami makan nasi campur gula...
Katanya eksperimen...hehe (masa tu takde duit nak bli lauk sbnrnya)
Kami dulu idop serba kekurangan...tapi kami tak kisah...jnji kami hepi maa

Masa adik aye lahir...Nak bayar bil hospital pown terpaksa merayu-rayu...
Paling pedih bila darah daging sendiri tak lyan....siap hina lagi tu
Sedih oo bila orang pandang hina kat kami yang miskin ni...

Sebab tak tahan dengan beban kemiskinan, mama aye menangis depan mata aye...
Tapi masa tu aye begitu naif, aye tak faham erti miskin...
Pandai mama dan papa aye jaga kami...mereka berjaya membahagiakan kami..

Bila hidup sbgai serba kekurangan...takde tv, takde itu , takde ini...(Kalau ada pun tu ha toto nipis..haha)
Aye dan adik beradik aye yang lain menjadi lebih kreatif...
Buat permainan berdasarkan kertas, ala2 komputer games..heeee
Buat komik la...macam2 lagi lah...

Pernah tinggal di rumah yang penuh dengan cengcurut (tikus lah)
Atap umah pown berlobang-lobang...setiap kali hujan...tadah air guna besen..bila bnyak sgt bocornya..
Tak tertadah dah...tidur pun dah tak best....

Ada satu tahun tu...
Waktu aye darjah 2 rasanya...
Aye,Abang aye dan Papa aye tinggal bersempit dalam bilik stor sebuah chalet...kecit..panas plak tu.
Hidup pun berjauhan dengan mama tercinta..aiseh...
Untuk kasi ilang rindu, papa aye kasi kain mama aye...malam2 aye guna untuk peluk...hehe


Tapi kan, yang hairannya...aye tak pernah rasa aye miskin....
Aye masih anggap hidop aye senang...
Yelah betul kata orang, bila keluarga bahagia..
Orang yang miskin pun masih lagi dianggap berharta kerana kehidupan mereka
kaya dengan kasih sayang...~ (aiseh berfalsafah plak dah)

Apapown itulah dia kisah kehidupan aye masa kecik2 dulu....
(Bersyukur ar wei kome kaya dan hidup senang...)

Alhamdulillah...sekarang keluarga aye sudah senang sedikit....
rezeki pun bnyak yang masuk....Adik2 aye pun tak rasa susah lagi dah...
Membesar pun dengan bende2 canggih manggih....(Untung la)






Sunday, January 29, 2012

Mari-Mari Kita Citer Pasal Lucid Dream

Kome suka bermimpi? Mesti suka kan? kan?
So mari kita bercerita mengenai satu mimpi ni....

Ia dipanggil sebagai Lucid Dream...
Lucid dream nih bermakna kita mampu untuk kontrol mimpi kita...
Bunyi cam best kan?


Dia lebih kurang cam berangan gak ar...
Tapi this is more real...Seolah-olah kita sendiri berada di tempat tu...

Semasa Lucid dream berlaku.. 
Kome boleh lah buat bende2 yang cambest cam terbang ke, wujud orang yng korang benci then
tibai ke, cipta awek ramai2 ke, bina dunia korang ke...macam2 lah ikot imiginasi kome...

Ramai sebenarnya yang tak percaya kita boleh wat camtuh...
atau tak pernah terfikir pun...
Untuk mencapai Lucid Dream sebenar tak susah...(bnyk penerangan cara2 utk capai Lucid
Dream di Youtube...)

bagi aye...langkah  yang aye buat ialah kita mesti sentiasa aware bahawa itu mimpi...
Sebelum tidoq tu fikir2kan dalam pala kome yang kome nak buat satu lucid dream...
Selalunya Lucid dream sukar terjadi pada waktu anda terlalu letih atau waktu2 malam yang sememangnya 
kome mengantuk giler...
Cuba waktu petang misalnya...waktu2 bgitu lebih mudah terjadi...
Sebelum tidor set dlm pale kome nak cuba buat gitu...dan bila kome tahu kome sedang bermimpi, masa tu trylah take kontrol mimpi tu...
Dan...paling skar bila kome dpt takeover mimpi tu ialah utk kekal bermimpi...
Sbbnya masa2 trtntu bila kome tau tu mimpi maka kome akan teros dikick out yakni teros berjaga...
...pndai2 lah bermain dgn minda...hehe...kay selamat mencuba~

Monday, January 23, 2012

My Father Story Part2 (A letter from Husband)

INi plak papa aye lukis masa dia kerja berjauhan....
Sbb rindu dan bosan tinggal sorang2, papa aye lukis dan garapkan sebuah
surat khas buat mama yang tercinta.....





My Father Story part 1 (zaman kanak2)

Baru2 nih aye mnyelongkar bungkusan2 lama kat dlm sebuah kotak....
Akhirnya aye terjumpa pelbagai jenis surat2 antara Papa aye ngan mama aye...
Tapi apa yng menarik perhatian aye adalah....
Lukisan papa aye waktu zaman2 dahulu...













LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...