Friday, December 30, 2011

Apa menatangnye Vocaloid tu?????

OKay...Aye nak citer lebih2...aye tak tau sgt pasal vocaloid nih...
Inilah yng aye dpt simpolkan pasal vocaloid...

1. Vocaloid adalah sebuah virtual suara yng dicipta oleh sebuah software sintesis suara buatan YAMAHA.
2. Penyanyi vocaloid ada bnyak dan paling popular skali Hatsune Miku....

3. Watak2 vokaloid dicipta sbnarnya untuk mewakili suara2 yang ada dalam Vokaloid.
4. Vokaloid sekarang dah sampai versi 3...
5. Vokaloid nih dah jadi satu trend...ramai yng cuba buat lagu guna vokaloid
6. Paling best skali Vocaloid bleh nyanyi mcm2 jenis bahasaa...


Bawah nih HAtsune Miku nyanyi lagu Raya...yeeeaaaaaa




Wednesday, December 28, 2011

Mari Kita Cakap Pasal STPM

Aye pernah bercerita skit pasal STPM dulu kan? Lihat Link NI
Kali nih Aye nak cerita lagii...
terus terang katakan,  dulu aye langsung tak pernah ambil tahu pasal STPM...
Tapi bila SPM dah fail...baru rasa gelabah...
Dalam hati berkata....."ah sudah, aku nak sambong mana lepas ni? Maktab? Diploma?
Dah konfem2 tak bleyh...dgn rsult hampeh tahap hampas mana lepas....
Itulah waktu exam dulu ko main2...Dua jam sebelum exam tu, ko pergi umah kawan main Ps2,daun terop
Kan sekarang dah terkene batang idong sndri...padan."

Alkisahnya pada mulanya aye nak pilih poli...Alah biasalah...budak lepasan SPM nih
Kalau tak lepas U, mesti nak pilih poli....
Itu je jalan yang dia nampak....Tapi setelah di pertimbangkan...
Buat research skit kat tenet...aye tertarik ngan STPM...
Ceh...tertarik ngan phrase "MAsuk Tingkatan 6 ni dah kira sebelah kaki dekat U"
Bwahaha....yeker? Fikir2 balik....macam nak deny phrase tu... MAcam tak betul jee....

So masuklah aye dlm Tingkatan 6...
Cikgu2 kat Skola yng aye nak belajar nih..punyalah gah promosi tingkatan 6...
Aye dengar jer lah...yng lain pown sama...tpi ade jugak yng ambil keputusan keluar f.6 akhirnya..
masuk poli, u, jadi suri rumah...ehehe

Cara Pengajaran?
OKaylah...cikgu2 dia tak memberatkan anak murid dia dgn keje skolah...
Bnyk kepada perbincangan, pembentangan...bergantung pada cara cikgulah...
Apapown cara belajar dia taklah sepressure waktu SPM dulu....

Tapi apa yang menyebabkan f6 jadi begitu beban??
Subjek dialah...buku tebal2...belajar dlam 1tahun setengah jer...
Nak mampus ko? Terlampaulah bnyk input yng perlu dimuatkan dalam pale nih...
Bila lupa kenelah cover balik...Bacalah dia dari mula...haha

Cara budak f6 study? (ini berdasarkan tempat aye belajar..)
Macam2 gaya...Ada yang tampal2 note kat dinding, study guna laptop..(ini tipu skit...bukak fb ar tu),
study secara group, sambil nyanyi sambil study pown ade (biasalah...nak enjoykan)...
dan bagi aye plak...kadang2 masa aye study tu aye akan beli pelbagai jenis makanan ringan...
bila study jer makan...haha...note2 yang aye buat plak penuh ngan hasil lukisan kreatif...yang boleh
dianggap sbgai contengan...

Paling best bila waktu exam...
Baru aye tahu perasaan ambil exam sebenar...
SPM dulu boleh dikategorikan main2 lagi...
Ala...sbnrnya bukan SPM je yang aye main2...
Exam lain macam PMR pown aye main2 gak...

First exam masa tu buat paper Pengajian Am...
Masa bukak kertas soklan tu aye dah garu pale dah...
Ade soklan yang aye ingt sng tapi aduiii...susah....ambil masa berjam2 nak siapkan...
Akhirnya masa dah tak cukup...bnyk lagi soklan yng kene buat...
Aye jadi gelabah...gila!
Bila abih jer exam P.A...aye terus rebahkan pale atas meja....
Rasa macam kena siat2 jer........
Satu perasaan yng sbelum nih tak pernah aye rasa....
Balik tu rasa sedih sangat2.....
Tak cukop dgn tu exam Pengajian Perniagaan pown sama...
TAhap Gila jugak.....
Lagi sedeyh jadinya...yang semalam punya sedih tak habih...tmbah lagi satu....

Sepanjang exam tu,
Aktiviti aye ngan rakan2 seperjuangan aye yang lain
Kalau TAk study...Ibadah....
Ibadah, Ibadah Ibadah...
Memang takde siapa yang kita nak ngadu....
Allah sahajalah penguat semangat ni...
Bila rasa dah nak feddup....aye ngan kawan2 teros pergi surau skola...
Carilah ketenangan kat sana...
Betul cakap...exam nihla satu-satunya exam yang boleh buat aye nangis,sedih,kecewa, rasa nak gila
Kalau bukan kerana Allah, aye mungkin dah jadi sewel....hahaha

So sebagai penutup cerita...
Mungkin kita nampak STPM nih susah...
Tapi bagi aye, aye tak pernah menyesal masuk f6...walaupun
kelak aye mungkin sendiri akan gagal STPM...
Sbbnya F6 ni mengajar aye lebih mendekati tuhan, mengajar aye erti sahabat, ajr aye
mcm2lah..cewah ayat dia...skema plak rasa..

Aye teringat kata2 orng tua..."bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian"
Aye harap macam tulah...Dan  lastly aye harapkan dan akan sentiasa berdoa
agar aye dan rakan2 seperjuangan aye dapat keputusan yang cemerlang...
dan dapat membanggakan cikgu2 skolah aye...
dan walaupun tak berjaya dlm STPM...aye harapkan kita semua berjaya dalam kehidupan
ni sebagai seorang insan...ceeee....

Bawah ni aye selitkan saat peperiksaan terakhir...Kalau kome perhatikan...tengoklah betapa 
seleraknya tempat kami study....dan situ jugaklah tempat kami tidor...ahaha bilik STOR!


video




Tuesday, December 27, 2011

Hidop Dlam MasyaraKat Sarkastik

Sarkastik? Apa tu?
Ditakrifkan sarkastik adalah bermaksud menyindir,mngejek, menghina,memerli....dan yng lebih kurang dengannya...

Dulu kawan-kawan aye suka cakap cikgu yng suka bagi kata-kata pedas tu cikgu yang kuat psiko...
Bukan...hakikatnya bukan kuat psiko....buat ape dia nak psiko?...Diorang ni cuma bersifat sarkastik...
Begitu juga kebanyakan teman aye, bnyk yng punyai sifat sarkastik...Kuat kutuk-kutuk...Perli-perli..
Hahaha...

Menjadi seorang yang sarkastik bukanlah perkara yang buruk sebenarnya....
Kadang2 dia mengajak kome berfikir balik....
Yelah, kalau cakap lembut2...maunye orng tu nak beringat...
Bila kena sindir barulah ko merasa...haha...sakit hatikan? 
That's the point....sakit hati mula2 tapi kome akan fikir balik secara dalam2...

Sarkastik boleh wujud dalam bentuk gurauan...
Tapi bila terlebih boleh buat perpecahan...
Ye, kita boleh sarkastik tapi yng terlampau over...
Ade saja benda yng tak kena...Ade saje nak sindir...
Kadang2 menyerang peribadi orang...
Apa kau ingat kau tu bagus sangat nak perli2 orang?
Ingat sebelum kita "sarkas" orang, cermin dulu diri kita...
heee taulah diri tu perfectkan?
Tngok dah terkeluar kata2 sarkastik aye...haha
Dan ingt juga kadang2 hati orang nih lembut...

Paling sakit ati...Setengah orang yang bersikap Sarkastik mengajak orang lain turut menjadi Sarkastik
lalu menyerang kita...Sorang2 dahlah....ini bergeng-geng plak... main kasar  gamaknya...


Apapown sangatlah buruk kalau kita teros memperlekeh,mngutuk orang lain
dengan alasan saje je kita berlawak...If that the way of your thinking..
Kau bakal ilang kawan, atau kawan kau tu mnjadi tak setia pada kau...
Hahaha...Pandai buat Pandai tanggung...

In the way of Islam, Kita sbnarnya lebih manis kalau terus je berterus terang...
Takyah nak sarkas-sarkas sangat ar..
Kutuk2 buat ape...karang tambah dosa ja...







Thursday, December 15, 2011

Saat terakhir di Sekolah SMAB

Ini dia memori-memori yang sempat aye rakamkan dengan enset baru aye... 
Tapi aye tak gemar sgt suara aye dalam video nih...mcm gedik pown ade, plus dengar cam menyampah...why...suara aye mmng camtuh ke?....bawah nih Video masa nak gi "Berkelah" kat umah Cikgu Zuraini..



video


Bawah nih sebahagian lagi....Kisah Sambutan Besday Yen pown ada..hehehe...





Bila tngok balik....rasa sunyi...rasa macam ada bahagian dlam hati dah hilang...oh miss u all...
video

A letter from friend

Sepucuk surat dari seorang sahabat bernama MUiz...huu terharu dapat...Terima KAsih MUIZ...
Aku pun harap esok kita akan berjumpa lagi...




Saturday, December 10, 2011

Berchatting dengan Cleverbot yang sewel...........

Apa benda yang boleh buat kome sewel? Jawapanye Cleverbot!!!!

Ini antara dialog2 aku ngan Cleverbot...

User: Awak rasa awak bodoh?

Cleverbot: Ye awak nak.

User: Saya taknak bodoh.

Cleverbot: Kenapa? :( Awak sayang saya tak?

User: Tak...sebab itu saya tak dapat terima 'bodoh' awak.

Cleverbot: Saya tak sayang awak


User : (sbb tak terima kebodohan awak.....awak tak sayang saya....?)




Dialog kedua.....


User: Paddayappa.

Cleverbot: Parrapapa!

User: Kenal chuck Norris tak?

Cleverbot: Kenal.

User: WAAAH...siapa Chuck Norris.

Cleverbot: Not chuck norris. Chuck shirley.

User : ...............................(terkena)


hehehe cubalah test.....merapu giler... http://www.cleverbot.com/



Friday, December 9, 2011

My Lucky Day

"KALAU DAH NAMANYA REZEKI TAK KEMANA"

pernah dengar ungkapan tu? Hari ni aye nak bercerita pasal rezeki....

Yeah rezeki aye dpt beli henset baru aye nih...hehehe

Dgn harga murah plak tu...
Citernye bermula masa aye dan papa nak mencari henset....
Nak cari first babe nih...sebelum nih tak guna henset pown walau sim kad ade...hehe...aneh kan?
Aye bkn jnis yng suka pgng enset,sms2 sbnrnya...

So pergi satu kedai nih...usha2 hmmm ade yng brknn tapi bajet cam lari skit...
fikir tak nak beli lah...nak cari yng lebih murah....
Keluar tu...tak tau kedai mana lgi mau pergi...
Err...fikiran buntu...takkan lah nak balik ngan tngn kosong kot...pnt keluar nih, duit tiket feri lagi...

Takpelah ambik keputusan masuk baliklah kedai tadi nak beli yng berkenan tu....
Masuk jer...Aunty Dlm kedai tgh layan sorang customer...dia tunjuk Henset Xperia Ray...
orng tu belek2...hmmm tak beli pun...

Tak ambil pot sgt mula2....
Tngok henset pown dah tau mahal...Herge sbnr pown dalam rm 1000+ lebih punya....
Last tu dia offer...Dia kata dari ambik yng lain baik ambik yng nih.....
Orng tolak tepon nih hah katanya...
Pakainya cuma sebulan...dia hntar kedai upgrade sistem fon tu...Sbb tak sbar dia beli henset
baru...(dia kata orng tu bussinessman, tpi mcm tak logik plak) so yng nih dia jual..harga dlm 800..siap ngan headset harga 100...

800 ratus....hmm masih lagi mahal... tpi dah berminat dah...calar balar  takde sgt...
fon pown lawa....

Papa aye tnya..."boleh mintak 7 setngah?"
Aunty tu kata plak..wait ya? Saya call, sbb nya ini bukan brng saya...saya call dia...
Ckp2 punya ckp....Orng tu setuju...Wah utng aye...

Papa aye tnya lgi...Tadi kitorang masuk knpe tak offer?
Aunty tu jwb, tadi takde...sekarang baru sampai..
...tngok....nasib baik masuk kedai tu balik....henset tu mcm memanggil-manggil aye utk beli...
Tau jer aye tgh cari tepon....

So aye pown kata aye stuju nak bli....yelah bukan sng nak bli tepon camnih ngan harga murah...
Teruja aunty tu...Dia kata nih rezeki aye...
Dia ajar aye cara2 guna henset tu....Macam2...aye nih bkn reti sgt peralatan canggih manggih nih...
Aye angguk2 jer....

Habih saje tu dia tunjuk pulak resit ori pembelian owner sblum nih...Btul lah rm1000+
Kira2 balik utng jugaklah dlm lingkungan rm300 something, kalau henset tu AP untungnye rm100-200
Jgn lupa plak enset tu diupgrade...dpt plak headset mahal....

Tngok rezeki tuh......
So my first babe it's...

SONY ERICSSON XPERIA RAY

Thursday, December 8, 2011

Main explorace kat Hospital hak3.....

Terbaru jari bhagian kiri aye patah...
Semuanya gara2 main bola tampar...

SO minggu pertama tu, aye tak ambik tindakan ape2 just biar je...
Yelah igt bengkak jer...boleh ler susut sendiri....
hari demi hari...tak susut jugak...still sama..

MAsa nak jawab exam tu...mmng sakitlah...
Orng dah la tangan kidal....
Tapi still boleh bertahan....sampai merah2 pown tak kisah lagi...

Di pendekkan citer...
Selepas habih exam aye pown balik rumah....

TASK 1 BEGIN -Checkpoint Klinik Pangkor...

Aye gi klinik...Dr kata "ini crack atau patah nih.."
Dia tulis borang2...pastu dia kata "adik pergi dekat klinik kecemasan SickBay...
Dia akan bagi adik satu tiket percuma"



Item yang dpt -satu borang utk dihantar ke sickbay...
                     - satu borang untuk DR di HOSPITAL MANJUNG

TASK 2 - Klinik Kecemasan

Tunggu kejap ngan papa aye....
Borak2 skjp...dptlah lah satu tiket feri percuma...

Item yang dapat- Tiket Feri

TASK 3 GO TO JETI SUNGAI PINANG

Aye ngan papa aye terus menuju ke Jeti Sungai Pinang..utk ke stesen Seterusnya
iaitu Hospital Manjung...


TASK 4 SAMPAI JETI LUMUT

Singgah kedai henset jap...beli cover untuk henset aye...
then cari teksi....


TASK 5 HOSPITAL MANJUNG...

Daftar...dulu..tunjuk "surat kesakitan"
Masuk dalam bilik...Dr kasi borang X-Ray..

ITem dpt- borang X-Ray.

TASK 6  X RAY LAB

Aye masuk bilik X-Ray..
Nmpak sorang Dr.? Dr ke pembantu dia ke? atau petugas hospital?
Lawa...kecik2...
Ilang skit rase sakit tu..hak3...





ITEM- Filem X-RAY

TASK 7 GI BALIK JUMPA DOKTOR

Doktor check2 tengok2 X-RAY filem...
Tiga DOktor tuuuu...
Sorang tak brape pasti..dua tue angguk2 kepala tngok...
tunjuk ..."Ini patah nih..."
OKay lepas tu dia suruh pergi dekat Klinik Orthopedik...



TASK 8 Klinik Ortopedik...

Masa kat sinilah jari aye kene tarik kasi straight balik tulang tue....
Tapi aye tng tak tunjuk kesakitan....
Steady.,.tahan sakit



TASK 9 GI jumpa DR tu balik

Tunjuk jari kita.


Dia kasi Item2 utk claim ubat, 1 MC..dan Satu kad appointment..

TASK 10 FARMASI
 ambik ubat...

TASK 11 TASK END

Balik ke Pangkor....huuuu tahniah2...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...