Wednesday, December 28, 2011

Mari Kita Cakap Pasal STPM

Aye pernah bercerita skit pasal STPM dulu kan? Lihat Link NI
Kali nih Aye nak cerita lagii...
terus terang katakan,  dulu aye langsung tak pernah ambil tahu pasal STPM...
Tapi bila SPM dah fail...baru rasa gelabah...
Dalam hati berkata....."ah sudah, aku nak sambong mana lepas ni? Maktab? Diploma?
Dah konfem2 tak bleyh...dgn rsult hampeh tahap hampas mana lepas....
Itulah waktu exam dulu ko main2...Dua jam sebelum exam tu, ko pergi umah kawan main Ps2,daun terop
Kan sekarang dah terkene batang idong sndri...padan."

Alkisahnya pada mulanya aye nak pilih poli...Alah biasalah...budak lepasan SPM nih
Kalau tak lepas U, mesti nak pilih poli....
Itu je jalan yang dia nampak....Tapi setelah di pertimbangkan...
Buat research skit kat tenet...aye tertarik ngan STPM...
Ceh...tertarik ngan phrase "MAsuk Tingkatan 6 ni dah kira sebelah kaki dekat U"
Bwahaha....yeker? Fikir2 balik....macam nak deny phrase tu... MAcam tak betul jee....

So masuklah aye dlm Tingkatan 6...
Cikgu2 kat Skola yng aye nak belajar nih..punyalah gah promosi tingkatan 6...
Aye dengar jer lah...yng lain pown sama...tpi ade jugak yng ambil keputusan keluar f.6 akhirnya..
masuk poli, u, jadi suri rumah...ehehe

Cara Pengajaran?
OKaylah...cikgu2 dia tak memberatkan anak murid dia dgn keje skolah...
Bnyk kepada perbincangan, pembentangan...bergantung pada cara cikgulah...
Apapown cara belajar dia taklah sepressure waktu SPM dulu....

Tapi apa yang menyebabkan f6 jadi begitu beban??
Subjek dialah...buku tebal2...belajar dlam 1tahun setengah jer...
Nak mampus ko? Terlampaulah bnyk input yng perlu dimuatkan dalam pale nih...
Bila lupa kenelah cover balik...Bacalah dia dari mula...haha

Cara budak f6 study? (ini berdasarkan tempat aye belajar..)
Macam2 gaya...Ada yang tampal2 note kat dinding, study guna laptop..(ini tipu skit...bukak fb ar tu),
study secara group, sambil nyanyi sambil study pown ade (biasalah...nak enjoykan)...
dan bagi aye plak...kadang2 masa aye study tu aye akan beli pelbagai jenis makanan ringan...
bila study jer makan...haha...note2 yang aye buat plak penuh ngan hasil lukisan kreatif...yang boleh
dianggap sbgai contengan...

Paling best bila waktu exam...
Baru aye tahu perasaan ambil exam sebenar...
SPM dulu boleh dikategorikan main2 lagi...
Ala...sbnrnya bukan SPM je yang aye main2...
Exam lain macam PMR pown aye main2 gak...

First exam masa tu buat paper Pengajian Am...
Masa bukak kertas soklan tu aye dah garu pale dah...
Ade soklan yang aye ingt sng tapi aduiii...susah....ambil masa berjam2 nak siapkan...
Akhirnya masa dah tak cukup...bnyk lagi soklan yng kene buat...
Aye jadi gelabah...gila!
Bila abih jer exam P.A...aye terus rebahkan pale atas meja....
Rasa macam kena siat2 jer........
Satu perasaan yng sbelum nih tak pernah aye rasa....
Balik tu rasa sedih sangat2.....
Tak cukop dgn tu exam Pengajian Perniagaan pown sama...
TAhap Gila jugak.....
Lagi sedeyh jadinya...yang semalam punya sedih tak habih...tmbah lagi satu....

Sepanjang exam tu,
Aktiviti aye ngan rakan2 seperjuangan aye yang lain
Kalau TAk study...Ibadah....
Ibadah, Ibadah Ibadah...
Memang takde siapa yang kita nak ngadu....
Allah sahajalah penguat semangat ni...
Bila rasa dah nak feddup....aye ngan kawan2 teros pergi surau skola...
Carilah ketenangan kat sana...
Betul cakap...exam nihla satu-satunya exam yang boleh buat aye nangis,sedih,kecewa, rasa nak gila
Kalau bukan kerana Allah, aye mungkin dah jadi sewel....hahaha

So sebagai penutup cerita...
Mungkin kita nampak STPM nih susah...
Tapi bagi aye, aye tak pernah menyesal masuk f6...walaupun
kelak aye mungkin sendiri akan gagal STPM...
Sbbnya F6 ni mengajar aye lebih mendekati tuhan, mengajar aye erti sahabat, ajr aye
mcm2lah..cewah ayat dia...skema plak rasa..

Aye teringat kata2 orng tua..."bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian"
Aye harap macam tulah...Dan  lastly aye harapkan dan akan sentiasa berdoa
agar aye dan rakan2 seperjuangan aye dapat keputusan yang cemerlang...
dan dapat membanggakan cikgu2 skolah aye...
dan walaupun tak berjaya dlm STPM...aye harapkan kita semua berjaya dalam kehidupan
ni sebagai seorang insan...ceeee....

Bawah ni aye selitkan saat peperiksaan terakhir...Kalau kome perhatikan...tengoklah betapa 
seleraknya tempat kami study....dan situ jugaklah tempat kami tidor...ahaha bilik STOR!


video




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...