Tuesday, December 27, 2011

Hidop Dlam MasyaraKat Sarkastik

Sarkastik? Apa tu?
Ditakrifkan sarkastik adalah bermaksud menyindir,mngejek, menghina,memerli....dan yng lebih kurang dengannya...

Dulu kawan-kawan aye suka cakap cikgu yng suka bagi kata-kata pedas tu cikgu yang kuat psiko...
Bukan...hakikatnya bukan kuat psiko....buat ape dia nak psiko?...Diorang ni cuma bersifat sarkastik...
Begitu juga kebanyakan teman aye, bnyk yng punyai sifat sarkastik...Kuat kutuk-kutuk...Perli-perli..
Hahaha...

Menjadi seorang yang sarkastik bukanlah perkara yang buruk sebenarnya....
Kadang2 dia mengajak kome berfikir balik....
Yelah, kalau cakap lembut2...maunye orng tu nak beringat...
Bila kena sindir barulah ko merasa...haha...sakit hatikan? 
That's the point....sakit hati mula2 tapi kome akan fikir balik secara dalam2...

Sarkastik boleh wujud dalam bentuk gurauan...
Tapi bila terlebih boleh buat perpecahan...
Ye, kita boleh sarkastik tapi yng terlampau over...
Ade saja benda yng tak kena...Ade saje nak sindir...
Kadang2 menyerang peribadi orang...
Apa kau ingat kau tu bagus sangat nak perli2 orang?
Ingat sebelum kita "sarkas" orang, cermin dulu diri kita...
heee taulah diri tu perfectkan?
Tngok dah terkeluar kata2 sarkastik aye...haha
Dan ingt juga kadang2 hati orang nih lembut...

Paling sakit ati...Setengah orang yang bersikap Sarkastik mengajak orang lain turut menjadi Sarkastik
lalu menyerang kita...Sorang2 dahlah....ini bergeng-geng plak... main kasar  gamaknya...


Apapown sangatlah buruk kalau kita teros memperlekeh,mngutuk orang lain
dengan alasan saje je kita berlawak...If that the way of your thinking..
Kau bakal ilang kawan, atau kawan kau tu mnjadi tak setia pada kau...
Hahaha...Pandai buat Pandai tanggung...

In the way of Islam, Kita sbnarnya lebih manis kalau terus je berterus terang...
Takyah nak sarkas-sarkas sangat ar..
Kutuk2 buat ape...karang tambah dosa ja...







3 comments:

  1. SARKES Kepala Dongga? hahaha...

    ReplyDelete
  2. dongga tu botakn...koci botaklg x??? hahaha..
    ^_^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...